Home

Achtergrond 282 x bekeken

Greenpeace: Parelrivier China zeer vervuild

De Parelrivierdelta in het zuiden van China is ernstig vervuild.

Dat stelt milieubeschermingsorganisatie Greenpeace op basis van 25 monsters die in juni in de delta genomen zijn.

De water- en bodemmonsters zijn genomen in de buurt van een aantal grote fabrieken, die hun afvalwater de Parelrivier in laten lopen. In het gebied rond de delta wordt een derde van alle Chinese exportproducten geproduceerd. Volgens Greenpeace zitten ,,diverse gevaarlijke chemicaliën'' in het water, waaronder zware metalen.

,,Het zorgelijkste is dat als deze stoffen eenmaal in het water zitten, het bijna onmogelijk is deze weer uit het milieu te verwijderen'', aldus een woordvoerder van de organisatie. Greenpeace vreest dat de bevindingen slechts het topje van de ijsberg zijn en de rivieren in China er nog slechter aan toe zijn dan eerder werd gedacht.

Op sommige plaatsen in de Parelrivierdelta werd door Greenpeace meer dan 25 keer de toegestane hoeveelheid beryllium aangetroffen. Blootstelling aan dit element kan leiden tot kanker. Elders troffen de onderzoekers vijftig keer de toegestane hoeveelheid koper aan in het water. Ook het zeer giftige mangaan werd in hoge concentraties aangetroffen.

China heeft regels die milieuvervuiling moeten tegengaan, maar die zijn niet al te streng en worden slecht nageleefd doordat economische groei vooropgesteld wordt. Volgens het Chinese ministerie van Milieubescherming kampen 90 miljoen mensen met een gebrek aan schoon water door vervuiling. De overheid werkt aan een nieuw plan om het drinkwater beter te beschermen.

De laatste tijd wordt steeds vaker duidelijk dat de vervuiling catastrofale gevolgen heeft. Zo zijn recentelijk duizenden kinderen ziek geworden die in de buurt woonden van loodfabrieken. Het afval van het productieproces kwam in het drinkwater van de omwonenden terecht, waardoor Peking zich genoodzaakt zag hele dorpen te verplaatsen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.