Home

Achtergrond 190 x bekeken

Greenery wijzigt plan structuur

The Greenery past de commerciële plannen voor het komende seizoen aan.

In plaats van drie commerciële modellen krijgen telers de keuze uit twee. Telersvereniging Prominent zegt met The Greenery overeenstemming te hebben over het model.

The Greenery bood telers volgens de originele plannen de keuze tussen vrije verkoop, binding aan het handelshuis of een module voor veiling. Nu heeft de afzetorganisatie de modules vrije verkoop en veiling samengevoegd in het zogenoemd transactiemodel. ”Het blijkt dat het model voor veiling en vrije verkoop op veel punten overeen kwam”, zegt een woordvoerder. Dat betekent niet dat de afzetorganisatie het belang van veiling terugbrengt. "Telers met vrije verkoop kunnen nog kiezen voor veiling." Hij noemt de wijziging niet ingrijpend.

Volgens Jan van der Voort, voorzitter van telersvereniging Prominent, kunnen telers die zelf willen verkopen (zoals Prominent) in het nieuwe model makkelijker kiezen voor veilen. Prominent zegt overeenstemming met The Greenery te hebben bereikt voor het nieuwe seizoen. "Ons model past naadloos bij het Greenery-model." Vanaf 1 januari start Prominent de eigen verkoop. De verkoper komt echter in dienst bij de coöperatie. Daarover is niet onderhandeld, stelt Van der Voort. "De wetgeving voor gemeenschappelijke marktordening (GMO) schrijft dat voor. Wij houden ons daaraan." Ook doet Prominent geen zaken met buitenlandse handelaren en winkelbedrijven. "Die bepaling staat nog steeds overeind en wij houden ons daaraan."

Van der Voort wil de contacten met het handelshuis The Greenery overeind houden, ondanks de keuze voor commerciële vrijheid. Prominent verwacht te kunnen blijven leveren aan het handelshuis. Vaste afspraken zijn hiervoor niet gemaakt. "Er zijn contracten mogelijk op dag of weekbasis of meer lange termijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.