Home

Achtergrond

Gratieverlening levenslang blijft overeind

De gratieprocedure voor levenslang gestraften blijft overeind. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gaat niet in op een advies om de procedure aan te passen en een tussentijdse toetsing in te voeren.

Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen levenslange gevangenisstraffen worden beëindigd of omgezet in een tijdelijke gevangenisstraf. Gratieverzoeken worden daarom van geval tot geval bekeken, schrijven Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) had een tussentijdse herbeoordeling van levenslang gestraften geadviseerd. Volgens de bewindslieden kan echter niet worden gezegd of die gevangenen na vijftien, twintig of 25 jaar straf geen gevaar meer vormen voor de samenleving.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.