Home

Achtergrond

Gourmet breidt teelt verse knoflook uit

Vanuit de consumentenmarkt neemt de vraag naar verse knoflook toe.

Leverancier Gourmet uit het Friese Grootebroek breidt daarvoor de teelt uit van 22 naar 30 hectare dit jaar. "Er is een grotere vraag uit binnen- en buitenland", zegt een woordvoerder.

De consument waardeert de eigenschappen van verse knoflook omdat het milder is en minder mondgeur veroorzaakt. Daarmee onderscheidt het product zich van gedroogde, vooral geïmporteerde knoflook, zegt ze.

Gourmet levert jaarrond aan supermarkten en groothandelsbedrijven. Daarvoor zet het bedrijf contractteelt uit in diverse internationale teeltgebieden. "We oogsten in mei en juni. Het is geen bewaarproduct, daarom importeren we. Onze teeltbegeleiders zorgen voor de keuze van het perceel en de hoeveelheden die onder contract komen te staan." De afzet gaat dan ook vooral via contracten, en een deel via de vrije markt. "Aan het einde van het seizoen kan de groei versnellen en moet snel geoogst worden om de knoflook niet te grof te laten worden voor verpakkers."

Gourmet teelt verse knoflook op percelen in Flevoland in de streek rondom Dronten. De laatste percelen zijn nu geplant met teentjes knoflook.

Of registreer je om te kunnen reageren.