Home

Achtergrond 1 reactie

Goede oogst Limburgse cichorei en suikerbieten

De oogst van suikerbieten en cichorei in Limburg verloopt heel goed. Dat zegt John Schoonbroodt, hoofd agrarische dienst bij coöperatie CSV Covas.

"Boeren hebben de cichorei vroeg binnen en de opbrengsten zijn goed", zegt Schoonbroodt over de campagne. De gemiddelde opbrengst in Limburg bedraagt ­38 ton per hectare met een gemiddeld inulinegehalte van 17,1 procent.

Een teler die een voorschotpremie vroeg en een inuline-verrekening ontvangt, krijgt voor zijn cichorei een prijs van bijna 90 euro per ton. Dat komt neer op een hectareopbrengst van 3.500 euro. "Dat geeft de telers in elk geval wat speling", zegt Schoonbroodt.

De vroege oogst heeft als voordeel dat telers de akkers nu al klaar kunnen maken voor 2010. "Ze zaaien bladrammenas en gele mosterd als groenbemester om de grond voor te bereiden."

Om de cichorei goed de grond uit te krijgen moesten boeren in het Midden-Limburg beregenen. "Je krijgt anders veel puntbreuk. Bij suikerbieten is dat gevaar kleiner, omdat de rooiers minder diep de grond in hoeven."

Suikerbieten

Bij de suikerbieten varieren de suikergehaltes van 17 procent tot 20 procent. De opbrengsten liggen tussen de 40 ton en 80 ton per hectare. "Ik denk dat de gemiddelde opbrengst tussen de 68 en 69 ton per hectare zal liggen. Er is een gigantische spreiding in opbrengsten. We wisten aan het begin van het jaar al dat dit zou gebeuren", zegt Schoonbroodt..

Van ziektes en plagen hebben ze in Limburg dit jaar weinig last. "Waarschijnlijk komt het door het droge weer. Ook het witte bietencystenaaltje zorgt niet voor problemen. De resistente rassen doen het heel goed."

Het is nog spannend hoe de oogst verdergaat. "Als het nu veel gaat regenen is er een risico dat de suikergehaltes onderuit gaan. Dan worden de bieten zwaarder, maar zakken de gehaltes. Een klein beetje regen zou juist weer goed zijn voor de gehaltes."

Tot op heden gaat de oogst echter super. Volgens Schoonbroodt zijn de opbrengsten hoog en ook de suikerpercentages veel hoger dan normaal.

Herma van den Pol

Eén reactie

  • no-profile-image

    x

    Gelukkig toch nog iets positiefs in de landbouw

Of registreer je om te kunnen reageren.