Home

Achtergrond 263 x bekeken

Goed handen leren wassen

De antibiotica-associatie die de consument heeft bij varkensvlees, moet verdwijnen.

Varkens moeten gezond zijn, want gezonde varkens vreten goed, verteren goed, groeien goed, groeien efficiënt, geven veel biggen, brengen veel biggen groot. Gezonde varkens zijn de economisch interessantste varkens, ook nog eens omdat er weinig medicijnen in hoeven.

De zeugenhouder die daarom zijn varkens gezond wil houden, dus ziektes en ziekteverspreiding op zijn bedrijf onder de duim wil houden, laat daarvoor geen middel onbenut. Het begint met een hek om het bedrijf te zetten, dan een quarantainestal voor nieuwe opfokzeugen, strikte scheiding van leeftijdscategorieën en daarbinnen werken van jong naar oud, met apart gereedschap, strikte all in-all out enzovoort. Goed voer voeren hoort daar ook bij.

Dit is waar het vorige week op de Landbouwvakbeurs in Den Bosch vooral over ging. Naast aandacht voor mestverwerking natuurlijk, de kostenpost die voor een belangrijk deel het rendement van varkensbedrijven bepaalt.

Dat hele gezondheidsmanagement, biosecurity, werkt, meldde in Den Bosch dierenarts Manon Houben van het veterinair adviesbureau PorQ. De mens is de sleutel, betoogde ze op een minisymposium.

De meeste besmettingen verplaatsen zich via de mens van varken naar varken. Zelden zouden ziektekiemen zich door de lucht van dier naar dier verplaatsen.

Daarom kwam Houben met een nieuw aan te leren vaardigheid: handen wassen. Schone handen verplaatsen immers geen ziektekiemen. Handen wassen moet op strategische momenten en op strategische plaatsen. En het moet op de goede manier. Gewoon met zeep is niet goed genoeg. Ook ontsmetten met alcohol of iets dergelijks geeft niet vanzelfsprekend schone handen.

Het belang van biosecurity strekt zich uit tot meer dan varkensgezondheid. Vermindering van antibioticumgebruik in de varkenshouderij is een tweede doel. De link die de consument legt tussen antibiotica en varkensvlees, moet verdwijnen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.