Home

Achtergrond

Glasteelt en handel botsen over Milieukeur

Glastuinders willen geen geld steken in het keurmerk voor duurzame glasgroente Milieukeur, zeer tegen de zin van handel en afzetorganisaties.

Dat bleek vandaag in de sectorcommissie groente en fruit van het Productschap Tuinbouw (PT). Het PT zoekt nu naar nieuwe financieringsmogelijkheden. Een voorstel voor een PT-bijdrage van 72.000 euro moest volgens telersvertegenwoordiger Tiny Aerts van LTO Glaskracht Nederland afgewezen worden, omdat het keurmerk te veel verwarring oproept en te weinig bijdraagt. In het voorstel zou de teelt opdraaien voor de bekostiging.

Handelskoepel Frugi Venta en de afzetverenigingen in Dutch Produce Association (DPA) denken echter dat het keurmerk wel een plek heeft op de markt. "Je ziet een duurzame trend tussen biologisch en gangbaar in. Kijk of je producten met het keurmerk bijvoorbeeld onder het Albert Heijn-logo Puur en Eerlijk kunt telen. Dan zou het toegevoegde waarde hebben", zei Frugi Venta-secretaris Leo Welschen.

Volgens Aerts is het voorstel uitvoerig besproken in de verschillende gewascommissies en binnen LTO Noord Glaskracht en afgekeurd. Frugi Venta-directeur Willem Baljeu noemt dat een vreemde opstelling, omdat LTO Noord Glaskracht en LTO Groeiservice in de begeleidingscommissie voor het keurmerk actief zijn. Aerts sprak dat tegen. "Het was een heel vrijblijvende bijeenkomst en het was een verrassing voor de deelnemers dat ze in de begeleidingscommissie opgenomen waren."

Aerts wilde geen stemming over het onderwerp, omdat de teelt zich integraal tegen het voorstel heeft uitgesproken. DPA en FrugiVenta wilden een hoofdelijke stemming, maar daar zag PT-voorzitter Tjibbe Joustra vanaf. De handel wil als het nodig is een deel van de projectkosten op zich nemen, zo stelde Baljeu nog voor, maar Aerts wees dit zichtbaar geïrriteerd af.

Het PT zoekt nu naar alternatieve financiering via bijvoorbeeld de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) of mogelijk private partijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.