Home

Achtergrond 236 x bekeken

'Gelderse kassen in buitengebied op slot'

Gelderse glastuinbouwbedrijven buiten de concentratiegebieden dreigen op slot te gaan door plannen van de provincie.

Dat zei voorzitter Henk Gersten op de ledenavond van LTO Noord Glaskracht, sectie Oost-Gelderland. "In een nieuwe verordening die volgende maand wordt behandeld, ontneemt de provincie gewoon bedrijven de uitbreidingsmogelijkheid van 20 procent. Alle bestemmingen in het buitengebied gaan op slot."

LTO Glaskracht heeft hierover de laatste 2 maanden intensief overlegd gevoerd met de provincie. Gersten riep telers op uitbreidingsplannen versneld aan te vragen, voor de nieuwe plannen in het streekplan zijn verankerd. "Vraag snel uitbreiding aan, anders kun je niets meer." Volgens Gersten ligt de helft van het Gelderse glas buiten de concentratiegebieden.

De provincie wil verplaatsing van solitaire bedrijven in het buitengebied wel stimuleren met een nieuwe verplaatsingsregeling die aanzienlijk aantrekkelijker uitpakt voor tuinders dan de huidige regeling. Bedrijven die naar een concentratiegebied willen, krijgen een ruimere compensatie die kan oplopen tot 45 euro per vierkante meter, ook voor bedrijven die nu al in een concentratiegebied liggen. Het voordeel van de nieuwe provinciale regeling is dat de grond naar verluidt niet meer verplicht aan Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) hoeft worden verkocht, zodat het ook een duurdere tuinbouwbestemming kan houden. De regeling is goedgekeurd door LNV, stelde Gersten en ligt nu voor aan de Europese Commissie. De provincie kon gisteren niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.