Home

Achtergrond 2 reacties

Geen vliegtuigen over Oostvaardersplassen

Het vliegveld Lelystad mag uitbreiden, maar het natuurgebied Oostvaardersplassen zal moeten worden ontzien.

Dat hebben de ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Jacqueline Cramer (Milieu) de Tweede Kamer dinsdag laten weten. Zij kiezen voor de zogenoemde 'linksomroute', ten oosten van Lelystad Airport en Lelystad.

De ministers volgen daarmee het advies van de zogenoemde commissie MER dat het verstandig is om een alternatief te kiezen voor de vliegroute over de Oostvaardersplassen. Volgens de commissie kan deze route leiden tot aantasting van dit beschermde natuurgebied. Ook omwonenden hebben tijdens de inspraakprocedure daarvoor gewaarschuwd. Die insprekers maakten zich ook zorgen over de te verwachten herrie. De uitbreidingsplannen moeten mede daarom op nog meer punten worden aangepast. Lelystad Airport, dat grotere vliegtuigen wil verwerken, wilde daartoe de start- en landingsbaan verlengen (tot 2100 meter) en toestemming om meer lawaai te mogen maken.

De gevraagde baanverlenging mag doorgaan, maar de ministers verwachten niet dat direct in een langere baan zal worden geïnvesteerd. Eigenaar Schiphol heeft wegens de vertraagde marktontwikkeling de investeringsplannen opgeschoven, maar wil intussen Lelystad Airport wel stapsgewijs ontwikkelen tot een zakelijke luchthaven. Zolang zal de extra geluidsruimte niet volledig mogen worden "volgevlogen'' om overlast te voorkomen. Dit betekent dat vliegtuigen waarvoor de huidige baanlengte van 1250 meter niet toereikend is, niet terecht kunnen op het vliegveld.

Aanvliegroute

De nieuwe, tijdelijke geluidszone is wel groter dan de geldende om een rendabele exploitatie en de verdere ontwikkeling van het vliegveld mogelijk te maken. Volgens de ministers kan het vliegveld zo bijdragen aan de economische ontwikkeling van de regio. Zodra er wel een lange baan wordt aangelegd, zullen grotere vliegtuigen van het type Boeing 737 op Lelystad mogen vliegen met een maximum van vijfduizend vliegtuigbewegingen. De ministers praten donderdag met de Kamer over de plannen.

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland zijn blij dat de luchthaven mag groeien. "Lelystad kan zich nu op korte termijn ontwikkelen tot business airport'', zegt gedeputeerde Harry Dijksma. Wel zullen de overheden er bij Eurlings op aandringen nog eens goed te kijken naar de aanvliegroute. "Wij vinden de route over de Oostvaardersplassen beter. Daar wonen veel minder mensen.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Dan kunnen de hongerende dieren daar s,winters in rust sterven

  • no-profile-image

    Leen

    Als ze nu alle milieuvluchten tijdens de vogeltrek ook eens stil legt is er veel gewonnen voor de natuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.