Home

Achtergrond

Geen verzet bij CDA tegen hogere AOW-leeftijd

De CDA-achterban verzet zich niet tegen het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

Dat bleek vandaag tijdens het congres van de christendemocraten in Utrecht. Wel zijn de leden van de regeringspartij kritisch. Zo klonken er tijdens een aparte deelsessie met de CDA-top zorgen over de zwakke positie van ouderen op de arbeidsmarkt.

Bovendien wezen CDA-leden erop dat de hogere pensioenleeftijd niet in het verkiezingsprogramma heeft gestaan. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en fractieleider Pieter van Geel in de Tweede Kamer zeiden dat de economische crisis ook niet in het program stond. Van Geel wees erop dat nu alles wordt gedaan om de eerste klappen van de economie op te vangen, waardoor "de overheid kampt met een tekort van 1.000 euro per seconde''. Uiteindelijk verwacht het kabinet dat 35 miljard euro bezuinigd moet worden.

Volgens Donner moeten mensen ook langer aan de slag om straks met de vergrijzing genoeg werkenden te hebben voor voorzieningen, zoals de zorg, onderwijs en uitkeringen. Hij erkende dat het CDA altijd heeft gezegd dat eerst mensen zoveel mogelijk tot hun 65e aan het werk geholpen en gehouden moeten worden. Maar de crisis zet volgens hem de betaalbaarheid van voorzieningen nu extra onder druk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.