Home

Achtergrond

Geen topoogst lelies verwacht

Het rooien van lelies is in volle gang.

Er is nog niet met zekerheid te zeggen hoe de oogst zal uitpakken, maar de eerste indruk is dat de oogst in ieder geval minder is dan vorig jaar.

Aan de stand van de gewassen zou je dat niet zeggen, want die staan er over het algemeen puik bij. Het is echter het tekort aan water, van met name de laatste maand, dat zich wreekt, waardoor de bollen maar moeilijk aan de groei raakten. Uiteindelijk zal blijken dat de kwekers die goed op hun partij gelet hebben en regelmatig de beregeningsinstallaties lieten draaien met betere resultaten komen dan diegenen die daar minder, of zelfs helemaal geen, aandacht voor hadden.

De handel in leliebollen loopt goed door en er wordt het nodige verkocht. Dat geldt vooral voor veel cultivars uit het sortiment Oriental Hybriden en de soorten die bestemd zijn voor het verre oosten. Voor de overige lelies geldt dat er hier en daar wel een betere prijsvorming is dan vorig jaar. Het lijkt er op dat er meer stuks verkocht zijn dan vorig jaar, wat de prijsvorming ten gunste komt. Alles is beter dan tegen of zelfs onder de kostprijs te moeten verkopen, maar botertje tot de boom is het nog niet. Het feit dat het areaal nog altijd te groot is om op een gezond niveau handel te plegen, is daaraan debet. In dat licht bezien is een mindere oogst wellicht zo gek nog niet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.