Home

Achtergrond

Geen grote verschuivingen leden

De opzegtermijn van 1 oktober lijkt geen grote verschuivingen op te leveren bij afzetcoöperaties.

Deze zomer leken vooral veel vollegrondstelers van The Greenery op te willen stappen, maar dat blijft uit. Volgens productmanager Anton Maris van The Greenery is het rustig onder telers. "Het nieuwe stelsel van heffingen is goed gevallen." De afzetorganisatie wil niet zeggen hoe groot het aantal uitschrijvingen is. Vooral de middelgrote vollegrondstelers hadden dit jaar moeite met het nieuwe tarievenstelsel van The Greenery. De verlaging van de algemene kosten met 15 procent van eerder deze maand lijkt telers over de streep getrokken te hebben. Voor kleine telers zijn de transportheffingen nog wel verhoogd.

Ook het nieuwe commerciële model van The Greenery speelt hierin een rol, denkt een vollegrondsgroenteteler. "Waarschijnlijk is het stukje meer vrijheid wel gewenst bij de achterban." Volgens de teler heeft de afzetorganisatie het niet slecht gedaan. De vaste contracten met grootwinkelbedrijven zorgen voor relatief goede uitbetaalprijzen in tijden van crises, stelt hij.

Bij FresQ stoppen twee leden na uitgekocht te zijn in de gemeente Westland. Het areaal stijgt wel door twee nieuwbouwprojecten in Noord-Holland. Ook bij veiling Zaltbommel is het aantal opzeggers beperkt tot twee. De veiling telt nu 220 leden en wist zo in anderhalf jaar het aantal leden met 10 procent te laten stijgen door werving buiten de regio Bommelerwaard.

Volgens voorzitter Thijs Jasperse van telerscollectief K8 en P8 zitten telers ook min of meer vast aan hun afzetorganisaties door het stelsel van de gelden voor gemeenschappelijke marktordening (GMO).

Of registreer je om te kunnen reageren.