Home

Achtergrond

Gebiedsverbod onterecht opgelegd aan pedofiel

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven was niet bevoegd om een gebiedsverbod op te leggen aan de veroordeelde 61-jarige pedofiel Sytze van der V.

De rechter in Den Bosch heeft dat dinsdag bepaald in het kort geding dat de man tegen het bevel had aangetekend.

De rechtbank oordeelt dat de vrees dat de veroordeelde opnieuw zedendelicten pleegt, niet betekent dat er sprake is van een concrete dreiging van ordeverstoring, zoals de gemeente aanvoerde. Een dreigend oproer door zijn terugkeer in Eindhoven is door de burgemeester onvoldoende gemotiveerd, aldus de uitspraak.

De 61-jarige man heeft een onvoorwaardelijke celstraf van 27 maanden uitgezeten, die het gerechtshof hem oplegde voor verkrachting van en ontucht met vier minderjarige jongens uit de Eindhovense wijk Woensel. Het was zijn derde veroordeling wegens zedendelicten met minderjarigen. Het hof veroordeelde hem vanwege de ernstige vrees voor herhaling tot de bijzonder lange proeftijd van vijf jaar.

Omdat de man zich zolang de cassatie tegen zijn straf loopt vrij kan bewegen en niet hoeft te houden aan het toezicht door de reclassering, wilde Van Gijzel hem door gebruik van een maatregel in de gemeentewet uit Eindhoven weren.

De vrees voor herhaling is weliswaar gegrond en het besluit van de burgemeester is begrijpelijk, maar dat is onvoldoende voor het vergaande gebiedsverbod, stelt de rechter. Oproer onder bewoners of de vrees daarvoor kan de man niet worden aangerekend, aldus de uitspraak.

De rechter heeft het besluit van de gemeente geschorst tot het moment dat er een beslissing is genomen op het bezwaar dat Sytze van der V. bij de gemeente heeft aangetekend tegen de gebiedsontzegging.

De advocaat van Van der V. wil niet reageren op de uitspraak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.