Home

Achtergrond

Garantiestelsel is niet bankrunbestendig

Het depositogarantiestelsel, dat garandeert dat spaarders tot 100.000 euro van hun tegoeden terugkrijgen, is niet in staat een bankrun te voorkomen.

Dat zei hoogleraar financiële markten Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam donderdag naar aanleiding van het drama rond DSB Bank.

Boot wees erop dat spaarders een zekere periode niet bij hun geld kunnen. Dit leidt ertoe dat ze, ondanks de zekerheid dat ze hun geld volledig terugkrijgen, toch geld wegtrekken bij een bank die op omvallen staat. Hij denkt dat dit anders zou zijn als het betalingsverkeer niet zou worden geblokkeerd. "Dat moeten we in de toekomst goed gaan regelen. Het depositogarantiesysteem is zo niet bankrun-proof.''

Een ander gevolg van het blokkeren van de rekeningen, is dat klanten gestimuleerd worden weg te gaan bij een bank waarvoor, zoals DSB nu, een noodregeling geldt. "De noodregeling maakt dat de bank meteen zwaar beschadigd is. De klanten worden weggetrokken.'' Als de klanten van een bank verdwijnen, vloeit daarmee de waarde uit de bank. "Wat ben je dan nog aan het verkopen'', aldus Boot.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.