Home

Achtergrond

'Garantie bemoeilijkt toekomstige lening'

De regeling waarbij de overheid garant staat voor leningen van agrarische ondernemers, kan ertoe leiden dat tuinders in de toekomst moeilijker te financieren zijn.

Dat vreest Bernd Feenstra van ABN Amro, die doelt op de aflossingsvrije periode uit de regeling voor werkkapitaal.

ABN Amro zet vraagtekens bij de aflossingsvrije periode, die volgens de bank averechts doorwerkt voor de ondernemer. ABN Amro is niet blij met de aflossingsvrije periode van twee jaar, als voorwaarde in de garantieregeling voor tuinders. Volgens de bank leidt ze ertoe dat tuinders in de toekomst moeilijker te financieren zijn.

Door afschrijvingen vermindert de waarde van het bedrijf, terwijl de financiering toeneemt. Hoe langer een bedrijf niet aflost hoe groter dat gat, het dekkingstekort, wordt. "Daardoor worden de toekomstige financieringsmogelijkheden voor de betreffende ondernemers beperkt", zegt Bernd Feenstra, sectormanager tuinbouw van ABN Amro.

Als een bedrijf volledig of gedeeltelijk zou aflossen, zou het dekkingstekort kleiner worden en blijven bedrijven in de toekomst wel financierbaar, vindt de bank. "Hierdoor is de regeling minder geschikt voor deze toekomstgerichte bedrijven. Dat kan niet de bedoeling zijn", aldus Feenstra.

De MKB-regeling voor werkkapitaal is vanwege het ontbreken van een aflossingsvrijeperiode gunstiger, stelt hij. Kritiek op de garantieregeling is er ook onder tuinders. Bij hen bestaat onvrede over de rente die banken rekenen over de lening. Zo rekent Rabobank een rentepercentage van maximaal 8 procent. Opgeteld met de 4,5 provisie die het rijk opstrijkt, maakt dat de regeling onaantrekkelijk.

LTO Glaskracht vindt het nog te vroeg om te oordelen of de voorwaarden voor de garantieregeling voor tuinders, onaantrekkelijk is. Voorzitter Nico van Ruiten pleit voor "acceptabele financiering". Hij vindt de rentepercentages gangbaar. De uitwerking daarvan zal voor elke teler verschillend zijn, reageert Van Ruiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.