Home

Achtergrond

Fruitmasters test zachtfruitrassen

Fruitmasters gaat nieuwe zachtfruitrassen ontwikkelen.

Doel is om het bestaande pakket zachtfruitrassen te vervangen en conceptmatig te vermarkten. Fruitmasters verwerft de exclusieve teeltrechten via de Britse plantenvermeerderaar Hargreaves uit Lincolnshire.

Conceptmatig wil zeggen met een marketingplan en gericht op een afzetkanaal, zoals met Kanzi gebeurt.De samenwerking met Hargreaves is op 1 oktober ingegaan. Alle zachtfruitrassen die ná die datum gevonden en geselecteerd worden, mogen alleen door Fruitmasters worden vermarkt.

Roger Peeters, directeur Product bij Fruitmasters, wil nog niet zeggen of er al kansrijke rassen zijn gevonden of geselecteerd. Fruitmasters gaat op zoek naar rassen die goed scoren op smaak, houdbaarheid en kwaliteit. Hiij signaleert dat er behoefte is aan nieuwe rassen die beter presteren. "Er is veel commentaar op frambozen, aardbeien en bessenrassen." De rassen moeten economisch rendabel zijn.

Fruitmasters zegt niet per se te zoeken naar rassen die alleen geschikt zijn voor de versmarkt. "Het liefst zoeken we een ras dat te gebruiken is voor de versmarkt en voor de verwerking in bijvoorbeeld salades en sappen." Volgens Peeters hangt dat echter af van wat de veredelaar vindt.

Hij verwacht dat de marktintroductie nog enkele jaren op zich laat wachten. "De proeven met de rassen duren sowieso 3 tot 4 jaar. Misschien doen we in een eerder stadium al wel consumententests."

Een ras dat geselecteerd is wordt eerst getest bij Hargreaves. Daarna worden planten ondergebracht bij Fruitmasters-telers om te zien hoe ze zich in praktijk houden. Zo is Fruitmasters niet meer afhankelijk van proeftuinen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.