Home

Achtergrond

'Fruitacties supermarkten over de rug van telers'

Supermarkten gebruiken groenten en fruit steeds meer om hun prijzenoorlog te voeren.

Dit leidt tot prijsdruk en dus slechtere uitbetaalprijzen voor de ondernemers in de sector. Dat stelt fruitorganisatie NFO in een persbericht. Daarmeer reageert de organisatie op de actieprijzen van fruit in de supermarkten.

De NFO vindt het bijzonder slecht dat de grote supermarkten over de rug van de ondernemers in de primaire sector hun onderlinge concurrentiestrijd uitvechten. Supermarktorganisaties kunnen dit spel spelen door de onevenredige macht die ze in de keten hebben ten opzichte van de positie van agrarische ondernemers, stelt de NFO.

In Nederland is sprake van slechts enkele supermarktorganisaties ten opzichte van veel agrarische ondernemers. Ook het grote aanbod uit Europa en het zuidelijk halfrond spelen een rol bij de prijsdruk, stelt NFO. De organisatie roept op Nederlands fruit te eten vanwege de versheid, smaak en milieubelasting van import.

Of registreer je om te kunnen reageren.