Home

Achtergrond 21 reacties

FrieslandCampina verhoogt voorschot met 2 euro

Zuivelbedrijf FrieslandCampina verhoogt de voorschot-/garantieprijs voor de maand oktober met 2 euro naar € 25,83 per 100 kilo exclusief btw.

Inclusief wintertoeslag en exclusief PZ-heffing ontvangen de leden uiteindelijk een prijs van € 29,48 per 100 kilo. Dit is bij een jaarleverantie van 550.000 kilo.

Per kilo vet betaalt FrieslandCampina een bedrag van € 2,68. Dat is 18 cent meer dan over september. Per kilo eiwit betaalt het € 5,15, wat 35 cent meer is dan over de vorige maand.

FrieslandCampina verwijst voor de betere melkprijs naar de gestegen prijzen voor boerderijmelk in Duitsland, Denemarken, Nederland en België.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stammie

  lizzie ga vooral zo door, het is bij jouw niet goed of het deugt niet om gek van te worden.
  Is er een keer weer wat positiefs te melden weet jij het nog negatief uit te leggen. Het is in mijn ogen niet toevallig want de melkprijs word altijd de 1e maandag van de maand bekend gemaakt, of er nou geprotesteerd wordt of niet en gezien de ontwikkelingen op de zuivelmarkt is deze vehoging er gewoon een logisch gevolg op. WEES GEWOON IS EEN KEERTJE BLIJ DAAR IS NIETS MIS MEE!!!!

 • no-profile-image

  Gb. Rustenburg

  De prijs is nooit te hoog.
  Van der Ploeg heeft gelijk met zijn stelling: Melkprotest is symptoom van verval van een ooit machtige sector (3 oktober in NRC). De verstedelijking vermindert de binding met boeren, agrarische producten en platteland. Het aantal boerenbedrijven en personen werkzaam in deze primaire sector gaat al decennia achteruit. Schaalvergroting en intensivering van de sector komt het imago van de sector niet ten goede. Zo heeft het streven naar megastallen en –dierenflats voordelen op technologisch, hygiënisch en milieugebied, maar zal toch nooit door consumenten en supermarkten worden geaccepteerd. Boeren en hun koepelorganisatie LTO zien maar één uitweg voor een redelijk inkomen; een minimumprijs en geen beperking van de productie. Dat kan natuurlijk niet, om de doodeenvoudige redenen dat dit leidt tot overschotten en hoge kosten voor belastingbetalers. Boeren worden tenslotte al met miljarden uit EU-fondsen gesubsidieerd. Producten uit welke primaire sector dan ook - melk is tenslotte een grondstof – zijn al onderhevig aan grote prijsfluctuaties indien er een kleine onbalans is tussen vraag en aanbod. In 6 maanden tijd is de melkprijs inmiddels wel met ruim dertig procent gestegen (FrieslandCampina). Indien de melkprijs te laag is dan moet het productieaanbod van melk binnen de EU inkrimpen. Nu is alles gericht op volume. Zo krijgen boeren zelfs een kwantumtoeslag van een melkfabriek.
  Supermarkten krijgen nu de zwartepiet toegespeeld, zij zouden volgens boeren en hun organisaties (te) veel aan melk verdienen. De Europese Commissie gaat zelfs onderzoek doen naar de prijsvorming in supermarkten. Het is zeer de vraag of dit onderzoek de boeren en hun organisaties in het gelijk stelt. Op de gewone melkproducten verdient een supermarkt ook niet veel, de marges daarop zijn flinterdun. Op de merkproducten, zoals Campina, Vifit, Chocomel, zijn de marges voor winkeliers hoger, maar zeker niet hoger dan voor andere merkproducten. De fabrikanten van merkproducten hebben echter verreweg de hoogste marges. Het zou goed zijn indien de EU de prijsvorming in de gehele keten transparant in kaart brengt. Het is opvallend dat de fabrikanten – veelal eigenaar van boeren – tot nu toe helemaal niet onderwerp van discussie zijn of aan de discussie deelnemen.

  Het zou goed zijn, indien de melkprijs gedifferentieerd wordt vastgesteld, dit op basis van de winstgevendheid van het eindproduct en het aandeel van de melk die hiervoor wordt gebruikt. Voor het deel dat in merkproducten wordt verwerkt en binnen de EU blijft, zou de melkprijs dan hoger kunnen zijn. Voor het kwantum melk dat tot melkpoeder wordt verwerkt en op de wereldmarkt tegen lage prijzen wordt afgezet, ontvangt de boer dan een lage concurrerende prijs.
  Het volume melk mag niet alleen maatgevend voor de boer zijn, want dat leidt tot uitverkoop van de sector.

 • no-profile-image

  Fair melker

  De melkprijs zou toch de markt volgen?en de zuivelonderneming zoud die toch uit de winst genereren/
  Of lag deze verhoging al lang op de planken en haalt men er alleen maar af als er echt voldoende gedemonstreerd en vergaderd en actie gevoerd wordt?

 • no-profile-image

  arie

  lieve grutto, altijd weer blij dat jij in het voorjaar er bent, heb een groot natuuurgebied achter ons huis waar jij naar hartelust kunt broeden, komt nooit een trekker over, maar helaas, net als jouw tekstschrijver ben je niet genoeg opgeleid en zoekt steeds weer het boerenland op omdat daar rijkelijk voedsel te krijgen is, net als de boer voor voedsel voor de mensen zorgt,
  kortom plek genoeg, net als voor de mensen op aarde, maar schijnbaar zoeken sommigen altijd de verkeerde plekken op, net als jouw tekstschrijver

 • no-profile-image

  Melkveehouder buitenland

  Helemaal mee eens, boer uit Groningen en buitenland. Ook Nederlandse melkveehouders moeten mee met europese boeren een vuist maken. Een heid maakt macht, verdeeldheid alleen maar verliezers. Laat u niet misbruiken door .... , die willen alleen maar veel aan je verdienen! Sluit u aan bij de EMB, denk aan de toekomst!

 • no-profile-image

  oeps

  Nou hoe is izzi, Lizzie

 • no-profile-image

  Lizzie

  Voor degene die dit een goede prijs vinden leg dit dan even vast bij FC.Dan heeft FC in ieder geval de komende periode goedkope melk te pakken

 • no-profile-image

  Gerrie

  Ook de sirenes gaan elke eerste maandag van de maand. Welke gek dit geluid uit heeft gevonden weet ik niet, maar de koeien geven 's avonds wel minder melk. Weg winst.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Lizzie is gewoon een zeurend ....... wijf. dit is gewoon positief. Friesland campina trekt zich echt niks van die paar boeren in Brussel aan.

 • no-profile-image

  Arjan

  De garantieprijs wordt nog steeds bepaald aan de hand van het gemiddelde van de melkprijzen van zuivelfabrieken in Belgie, Denemarken en Duitsland. Dus je kunt achteraf gewoon berekenen of dit een normale stijging is (gem. melkprijs Milcobel, Arla, Bel Leerdam, Cono,ZMP prijs voor duitsland en DOC) of dat FC de leden echt tevreden wil houden. Kortom de reactie van Lizzie is misschien wel terecht, maar misschien ook wel niet. Het antwoord daar ben ik wel nieuwsgierig naar !!! Maar ik denk dat ik dit al weet.

 • no-profile-image

  huub

  en zo moet dat!

 • no-profile-image

  Beetje meer

  Ja Lizzie, beetje positiever mag wel. De melkprijs stijgt al jaren in augustus sept en oktober om vervolgens in november en december weer te dalen.

 • no-profile-image

  Duivelse vergelijking

  Nou voor die prijs moet het toch kunnen om te melken. Dat is ongeveer 7 cent boven het langjarig gemiddelde van de wereldmarktprijs. Kun je daarvoor niet melken, dan moet je ernstig gaan kijken naar het recht van bestaan van jouw melkveehouderij.
  Zo gaat het met overtollig personeel als ook met overtollige ondernemingen. Ben je niet meer nodig dan houdt het op.

 • no-profile-image

  grutta

  Geachte lizzie let even niet op mijn neef dat chagerijn ,mij bevalt het prima in de polder boertje zorgt dat de grond goed bemest is dus veel voedsel en daarbij markeert hij ieder jaar weer mijn nest zodat we in het najaar weer met de hele familie terug vliegen naar Afrika

 • no-profile-image

  Lizzie

  Geachte Grutto , als u soms doeld op het verplicht injekteren van mest dat wordt ons dus opgelegd

 • no-profile-image

  ondernemende veehouder in binnen en buitenland

  Geachte heer Rustenburg, bedankt voor uw reactie, eindelijk weer eens iemand die inhoudelijk op de situatie ingaat. Het afgeven op elkaar vind ik erger dan de te lage melkprijs. Laten we als burgers van Europa niet langer accepteren, dat we te veel produceren; het is nml slecht voor A) milieu B) de belastingbetaler (dure interventie) C) slecht voor de arme boeren in de derde wereld (dumping door EU met belasinggeld van ons allen). Om deze nadelen op te heffen adviseer ik dringend; het quotumsysteem gewoon in standhouden, maak het verhandelbaar tussen alle veehouders binnen de EU en maak het flexibel via een milkmarkeringboard, waarin de overheden en veehouders zitting hebben. Hierdoor kunnen we de markt binnen de EU reguleren, en vergeten we even de wereldmarkt, zolang daar de prijs te laag is. Trekt deze aan, dan kunnen we daarvoor eventueel ook nog gaan produceren. (ik verwacht dat dit heel lang zal gaan duren) Hierdoor gaan familiebdrijven niet kapot en kunnen velen plezier hebben aan het zo gekoesterde boerenvak (denk aan boer zoekt vrouw) en voorkomen we dat veel landschap en plezier voor burger en boer verloren gaat. Alleen maar grote hokken erbij in het al volle landschap is not done en waarom moet een familiebedrijf nu zonodig meer dan 100 koeien melken om een gezinsinkomen te hebben. Dan blijft er ook tijd over voor gezin, maatschappelijke invulling etc etc. En verder..........Wij als veehouders hebben nooit gevraagd om een hectare toeslag. Ik noem het een prijscompensatie (en dus geen subsidie uit Brussel) welke door de ambtenaren van de EU aan veehouders is opgedrongen en uitgedacht. Hierdoor kunnen ze de veehouders met hun 25 puntenlijst manipuleren om hun soms terechte en soms onterechte regelgeving uit te voeren. Dit systeem wordt door onze AID behoorlijk misbruikt evenzo door de milieupolitie. Op allerlei slakken wordt nu zout gelegd met de dreiging van hoge boetes en korting op de ha toeslag. Advies; weg ermee en door een flexibel melkquotum een gezonde melkprijs voor de veehouder met toezicht op een goede winstverdeling binnen de keten. Onlangs werd mij bij de opening van een REWE Supermarkt in Duitsland, waar ik uitgenodigd was bevestigd op welke producten goed verdiend werd......u raad het vast al! Supermarkten zijn best wel bereid een sociale invulling te geven, maar dan moeten het kleine legertje veehouders in de EU eindelijk eens ook de koppen bijelkaar steken en zorgen voor een vaste lijn, zodat we ook een blok vormen.Veehouders verenigd u zou ik zeggen in een gezamenlijke milkboard, dan moeten overheden wel volgen!

 • no-profile-image

  Lizzie

  Op de dag dat er vergaderd en gedemonstreerd word in Brussel , wat toevallig.

 • no-profile-image

  jan.pierik@hotmail.com

  Nou, nou. Een beetje minder kan ook wel mensen... Dat iemand niet weet dat de melkprijs van fc op de 1e maandag van de maand bekend wordt gemaakt is nog geen reden zo te keer te gaan. FC zit nog steeds niet in de top, dus reden om te juichen is er ook niet, lijkt me zo. Natuurlijk is een verhoging beter dan niets erbij, zo is het ook wel weer!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Zuivelindustrie in Europees verband, weet drommels goed,dat onder de 26 eurocent niet veel te verdienen is!!!. Daarom denk ik ook dat de prijs stijging twee oorzaken heeft;1. de markt verbeterd,2. rust op de woelige emotie's. Voor de lange termijn wil op dit moment niemand hoge prijzen garanderen!!!. Dus wat dat betreft nog even geduld Lizzie!!!.

 • no-profile-image

  topkoe@hetnet.nl

  Het is de eerste maandag van de maand dan wordt de melkprijs van RFC altijd bekend gemaakt, heeft dus niets met dat theekransje in Brussel te maken.

 • no-profile-image

  huub

  Ik kan me vergissen, maar volgens mij wordt de melkprijs altijd de 1e maandag v/d maand bekend gemaakt..

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.