Home

Achtergrond 411 x bekeken

Friesland start met pootgoed academie

In Friesland gaat begin volgende maand een pootaardappel academie van start.

De pootgoed academie wil kennis uitwisselen over de teelt van pootaardappelen tussen telers, handel, bedrijven en onderzoek.

In Groningen draait sinds een jaar een pootaardappel academie. Dat is goed bevallen, zegt bestuurder Upt Hiddema van LTO-Noord. "De pootgoedtelers hebben aangegeven dat ze er graag verder mee willen gaan. Nu gaat ook in Friesland een pootgoed academie van start."

De opzet van de Friese academie wordt vergelijkbaar met de werkwijze in Groningen, zegt Hiddema. "Een groep van vijf telers heeft het voorwerk gedaan. Er wordt op 2 november een startbijeenkomst gehouden. We hopen dat zich minimaal 25 telers aanmelden bij de academie. Daar worden vijf telers uitgekozen die een projectgroep vormen, zodat de academie goed aansluit bij wat in de regio leeft. De projectgroep bepaalt wat de academie voor activiteiten op touw gaat zetten."

Er zijn plannen om ook een pootgoed academie op te zetten in Flevoland en Noord-Holland, zegt Hiddema. "Daar zijn pootgoedtelers mee bezig. Maar het is wat lastiger om bij die provincies de nodige subsidie los te krijgen."

De Friese pootgoed academie wordt gesteund door de provincie, coöperatie Agrifirm, accountantskantoor Accon-AVM, kenniscoöperatie CCLB, Friesland Bank, Bayer Crop Science, het regionale onderzoeksfonds Oanfiterfûns en de aardappelhandelshuizen HZPC en Agrico.

Er waren in 2007 plannen om een landelijke pootaardappel academie op te zetten, zoals de melkveehouderij die ook kent. Maar het ministerie van landbouw geeft de voorkeur aan een brede academie voor de hele akkerbouw, terwijl de sector zelf in de academie liever de nadruk legt op pootaardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.