Home

Achtergrond

Friese rattenvangers inspecteren kooien nog één keer

Muskusrattenvanger Fenna Reekers (23) uit het Friese Langweer inspecteert op het land van veehouder Jentsje Greijdanus haar vangkooi voordat deze de winterberging in gaat.

In haar werkgebied vindt ze de laatste tijd geen muskusratten meer. In de winter verruilen de Friese rattenvangers de vangkooien voor klemmen. "In hartje winter en hartje zomer gaan de mannetjes op zoek naar vrouwtjes en zitten ze minder op één plaats waardoor kooien niet functioneel meer zijn. We zoeken daarom actiever naar de ratten en plaatsen bij vondst klemmen." Reekers ving vorig jaar ruim vierhonderd ratten. Reekers is het enige vrouwelijke lid van een team van zestig rattenvangers. Foto Alex de Haan

De broers Kor (links) en René de Boer (rechts) bouwen een mestsilo met een capaciteit van 1.000 kuub drijfmest. De Groningers kochten de mestsilo van een stichting in het Drentse Peest. De stichting bouwt een boerderij om. Een poging van de silo een zwembad te maken mislukte. Het is goedkoper, maar kost veel inspanning. De broers moeten 4.000 bouten en moeren vastdraaien. Het bedrijf telt 120 koeien die worden gemolken door twee robots. Foto Roelof Stroetinga

Een akkerbouwer bij het Groningse Uithuizermeeden ploegt zijn akker met op de achtergrond het windmolenpark bij Eemshaven. Het ploegen gaat goed omdat de grond niet te droog en niet te vochtig is. In andere delen van Europa verlopen de najaarswerkzaamheden niet zo soepel. Veel akkerbouwers in andere landen kunnen geen wintergraan zaaien omdat de grond te droog is. In de VS wordt de inzaai van wintergraan juist gehinderd door de regen. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.