Home

Achtergrond

'Fransen dood door einde Taliban-betalingen'

Tien Franse militairen die vorig jaar in Afghanistan zijn gedood, hadden de risico's in het gebied niet goed ingeschat omdat de Italianen de Taliban heimelijk hadden betaald om af te zien van geweld.

Dat schrijft de Britse krant The Times. De Italiaanse geheime dienst betaalde tienduizenden euro's aan Talibanleiders en lokale stamhoofden om het Sarobi-gebied bij de hoofdstad Kabul rustig te houden in de maanden voor de komst van de Franse troepen.

De Franse troepen vervingen de Italiaanse in juli vorig jaar in het gebied dat relatief veilig leek. Het Italiaanse leger had in het voorafgaande jaar slechts een dode te betreuren gehad, wat ze presenteerden als een succesvol voorbeeld van de 'hearts and minds'-operatie.

De Fransen hadden het slechts een maand voor het zeggen in het gebied, toen tien van hun militairen in een hinderlaag werden gedood, tot grote schrik van de Fransen. Het was een van de grootste NAVO-verliezen in een enkele gebeurtenis in Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.