Home

Achtergrond 239 x bekeken

Franse wortelprijzen liggen op helft van vorig seizoen

De telersprijzen voor wortelen liggen de afgelopen weken in Frankrijk 48 procent onder het peil van vorig jaar.

De prijzen zijn ook eenderde lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Dat komt vooral door een zwakke vraag en door het gebrek aan exportmogelijkheden.

Dat meldt de agrarische infodienst Agreste. Hoewel het seizoen voor verse wortelen hoopgevend van start ging, met onder meer ook een flinke uitvoer naar Duitsland en Groot-Brittannië, is de markt in de maanden daarna vrijwel ingestort.

Het binnenlands verbruik ligt veel lager dan normaal, terwijl de aanvoer juist op een hoger peil ligt. De uitvoer van peen biedt met wat handel naar Rusland en Polen verder geen ondersteuning, stelt Agreste.

De Franse productie van verse wortelen komt dit jaar naar verwachting uit op rond de 336.500 ton. Dat is 13 procent meer dan de productie van vorig seizoen. Deze toename is vrijwel geheel te danken is aan een groei van het areaal naar 8.900 hectare. De oogst van dit jaar ligt daarmee nog wel 4 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.