Home

Achtergrond 5 reacties

Franse staat klaagt supermarkten aan

De Franse staat heeft negen grote winkelbedrijven waaronder alle zes grote supermarktketens voor de rechter gedaagd.

De bedrijven worden verdacht van misbruiken in de contracten met leveranciers. De concurrentiedienst heeft meer dan 500 overeenkomsten ontdekt die belangrijke onevenwichtigheden zouden vertonen tussen de rechten en verplichtingen van de partijen. Tot de gedaagde bedrijven behoren supermarktketens Carrefour, Cora, Auchan en Leclerc.

Volgens staatssecretaris voor handel en consumptie Hervé Novell verplichten zij leveranciers om onverkochte waren tegen de volle prijs terug te nemen of de kosten te betalen voor gedwongen afschrijvingen op de voorraden. De bedrijven moeten nu verschijnen voor een handelstribunaal dat hen tot maximaal twee miljoen euro boete op kan leggen.

Zowel in de melksector als in groente en fruit stellen de boeren en tuinders dat de winkelbedrijven een te groot deel van de uiteindelijke marges naar zich toetrekken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is inderdaad nog erger dan is vermoede. Het blijft dus niet alleen bij de prijsvorming, maar ook het risico wordt doorgeschoven. Schandalig, en ik vraag me inderdaad af of dit in Nederland speelt. Zal vast wel

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De Handel c.q. Supermarkten, zijn altijd al beter af geweest dan de Producent. Maar wat ik net gelezen heb Verbaasd mij zeer!!!... Hier wordt het risico zelfs bij de Zuivelverwerker neergelegd!!!... Dat is toch niet te Geloven.(?) Net als Lizzie vraag ik mij af hoe ziet dat in de andere EU staaten er uit???...

 • no-profile-image

  Han

  Op kleine schaal gebeurd dit in Nederland zeker. Een mij bekende zelf yoghurt makende boer, kreeg te horen bij de groot grutter, die op de kleintjes let; "Als de yoghurt over de datum is en niet vekocht, kun je het weer meenemen en crediteren". ik weet niet of dit ook bij grote leveranciers gebeurd, waar het bedrijf een langdurige relatie heeft of alleen bij kleien nieuwkomers.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Zo , en nu de beerput van Nederland nog.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Mooi dat de geest uit de fles is. Eindelijk heeft men door waar het mis zit. En nu doorpakken!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.