Home

Achtergrond 1 reactie

Franse reguleringsdrift

De royale steunbetuiging van de Franse regering aan de landbouw levert rumoer op.

Nederland stelde al goed in de gaten te houden of de hulp wel mag en geen oneerlijke concurrentie ontstaat, de Europese Commissie sloot zich daar gisteren bij aan.

Logisch, want de verhoudingen moeten eerlijk zijn in de Europese Unie. De Fransen zoeken misschien wel de grenzen op, maar zijn echt niet zo dom op voorhand ontoelaatbare steun te verlenen. Bij nadere beschouwing blijkt het omvangrijke steunpakket vooral een renteverhaal.

Veel belangrijker is eigenlijk de druk die Frankrijk hiermee verhoogt op Europa. Het invloedrijke land wil de marktregulering in stand houden of zelfs versterken. Dat geldt voor Europa én eigen land, waar bijvoorbeeld in de melksector veel meer met contracten gewerkt moet worden volgens Sarkozy. Hij legt zijn reguleringskaarten dezer dagen op tafel tijdens de Europese top in Brussel.

Frankrijk poogt zo te voorkomen dat de sector in het toekomstige EU-landbouwbeleid geheel aan de markt wordt overgelaten. Daartoe heeft het stelselmatig steun in Europa gezocht en opgebouwd. Medestanders krijgen nu te zien hoe Sarkozy dit in praktijk brengt. De strategie is helder. De vraag is of de al jaren voortdenderende liberaliseringstrein echt door Sarkozy c.s. kan worden afgeremd of gestopt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  geliberaliseerde melker

  Liberaliseren van de boerenmelkprijs gebeurt in frankrijk met igedrukte remmen.
  In duitsland liberaliseert men de boerenmelkprijzen met de handrem er op.
  in nederland liberaliseert men de boerenmelkprijzen als het kan in de hoogste versnelling.
  Als melkveehouder in nederland zijn de in te kopen energie(electra en gas)nog maar schijn geliberaliseerd.
  De lonen in nederland zijn ook niet met de hele wereld geliberaliseerd.
  Waarom moeten wij zonodig geliberaliseerde wereld markt prijzen voor onze boerderij melk ontvangen?
  De bovengenoemde landen die met de remmen werken weten dit verdraait goed volgens mij anders zouden zij deze niet gebruiken(altijd remmen is niet duurzaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.