Home

Achtergrond

Franse industrie: hoge prijs melk werkt vernietigend

Frankrijk voert de laatste maanden veel meer melk in dan voorheen, terwijl de uitvoer van zuivelproducten flink terugloopt.

Volgens de organisatie van zuivelfabrikanten Fnil komt dat door de hoge melkprijs die "vernietigende gevolgen heeft".

De Fnil meldt dat de invoer van melk in juli, dus voor de melkstakingen, 44 procent hoger lag dan een jaar eerder. De uitvoer van zuivel nam in die maand juist 18 procent af. Dat wordt volgens de organisatie veroorzaakt door de erg hoge melkprijs in Frankrijk.

De gemiddelde melkprijs was in het eerste halfjaar van 2009 volgende de Fnil gemiddeld 292 euro per 1.000 liter, boven het niveau dat nationaal als richtprijs is afgesproken. "Die melkprijs behoort tot de hoogste in Europa en ligt 25 procent hoger dan in Duitsland, onze belangrijkste klant en leverancier", aldus de federatie. Het is volgens de zuivelfabrikanten noodzakelijk dat de melkprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.