Home

Achtergrond 5 reacties

Franse en Poolse steun voor eiwithoudende gewassen

Frankrijk en Polen steunen vanaf volgend jaar de teelt van eiwithoudende gewassen.

Frankrijk geeft volgend jaar 150 euro per hectare subsidie voor maximaal 267.000 hectare eiwitgewassen. Polen geeft per hectare 60 euro voor maximaal 180.000 hectare.
Dat meldt het Productschap Akkerbouw. Beide lidstaten hebben het voornemen gemeld bij de Europese Commissie.
Frankrijk breidt de steun in 2011 uit naar maximaal 320.000 hectare, maar dan gaat de steun omlaag naar 125 euro per hectare. In 2012 geeft Frankrijk per hectare 100 euro voor maximaal 400.000 hectare. De Poolse steun bedraagt volgend jaar 60 euro per hectare voor maximaal 180.000 hectare. Hoe het verder gaat is niet bekend.
De Franse en Poolse akkerbouwers gaan naar verwachting hier op grote schaal gebruik van maken. De opbrengstprijzen van eiwithoudende gewassen, zoals erwten, lupine, luzerne en bonen zijn de laatste jaren minder sterk gedaald dan de graanprijzen.
De akkerbouworganisaties LTO en NAV vinden de steun van de lidstaten in strijd met de uitgangspunten van de EU.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Patrick, ik ben het voor 100% met je eens!. Dat maakt ons ook minder af hankelijk van Soya (die misschien niet gentech free is) uit Amerika. Dat veel Nederlandse Boeren nog met Kruideniers gedachten rondlopen,is mij ook bekend. M.vr.groet, piet

 • no-profile-image

  Hans

  Patrick, ik waardeer je mening, maar soms is het net als kiezen tussen CO2 uitstotende fossiele brandstoffen en atoomenergie. Waar in Brasil transgene soja geteelt wordt zie je meer wild. meer vogels , meer aardvarkens (tatu) meer reeën enz. domweg omdat je met Glyfosaat terecht kunt, waar anders vele malen giftiger middelen worden gebruikt .

 • no-profile-image

  Patrick

  @Piet, inderdaad, elk land is waardevol, maar elk land is niet altijd gelijkwaardig in omstandigheden, dus de waarde van elk land of continent is belangrijk als gelijkwaardigheid maar, niet in 'geld' waarde en productie kosten op gelijkwaardig wereld niveau dan.
  @Hans, Ik snap je punt, hoewel ik ook niet echt tegen atoomenergie ben zolang wind, zon of andersoortig, de fossiele niet volledig kan opvullen. Naar mijn inziens geeft gentech huidige, andere, en meer structurele langdurige problemen. Voor al de techniek is een probleen, de gedachte en de bedrijven erachter vereenwoordigen iets meer dan het product alleen. Het zal, en mag geen toekomst hebben. De onwikkeling van de laatste 50 jaar is snel gegaan, erg snel. Ook wetenschap staat niet stil, inzicht ook niet en zo ook niet toekomstige mogelijkheden. Er zal zeker ander voedsel komen, ook productie methoden zullen veranderen. Maar wel met zaad als basis, het ontkiemen naar een vrucht, plant of boom is een zeer amazing process. Vruchtbare grond is belangrijk, maar laat niet alles of volledig zien in het amazing groei process. Ik hoop dat kleine bedrijven nog veel gaan ontdekken. Alleen niet op de gentech manier van macht en manipulatie, gentech zal zeker verboden worden en ten onder gaan, ook al lijkt het nu het beste tegenover ander grotere 'giffen'.

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit vind ik een goede en wijze zet van Frankrijk en Polen. Dit is een nieuwe ontwikkeling, dus verdient steun. Totaal niets mis mee om Eiwit gewassen gewoon te telen op het Europese Continent. Nederland denkt alleen aan Nederland. En als men niet aan Nederland denkt, denkt men aan de Wereldmarkt, wat de export hypnose is. Het denken in Europese verband doet Nederland niet.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Mooi werk, die steun van Frankrijk en Polen, daar heeft ook Nederland wat aan. Waar eiwithoudende gewassen staan, staan geen aardappelen e.d.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.