Home

Achtergrond

Franse boeren eisen in landelijke actie 1,4 miljard

Franse boeren vandaag gisteren een grote landelijke actiedag met omvangrijke demonstraties in een reeks steden.

Zij wilden daarmee hun eis om meer staatssteun kracht bijzetten.

De boerenkoepel FNSEA, die de actiedag heeft georganiseerd, eist daarbij 1,4 miljard aan steun. "Dat is nodig om de financiële situatie bij de meest getroffen bedrijven op peil te brengen, in welke sector die zich dan ook bevinden."

De actie onder de slogan 'Sarkozy, de landbouw heeft een prijs', begon met een blokkade van de Champs-Elysées in Parijs, waar enkele tientallen boeren meegebrachte strobalen en banden in brand staken. Ook in steden als Lille, Nantes, Rennes, Toulouse en Saint-Etienne verzamelden honderden trekkers.

De bond stelde rond het middaguur dat er landelijk meer dan 50.000 boeren op de been waren. De grootste samenscholingen werden gemeld in Nantes en Rennes in het centrum van het Franse veeteeltgebied.

Steun- en herstelplan

Volgens de FNSEA helpen lapmiddelen niet meer. "We hebben nu een werkelijk nationaal steun- en herstelplan voor de landbouw nodig." De boerenkoepel wil dat de regering direct met 400 miljoen financiële hulp komt. Daarnaast moeten de arbeidskosten structureel omlaag, wat nog eens 550 miljoen vergt. Samen met andere maatregelen komt de bond dan op een totaal van 1,4 miljard.

"Landbouwminister Bruno Le Maire heeft al verklaard dat hij positief tegenover onze eisen staat. De tijd van een slecht geweten is echter voorbij, de boeren eisen nu besluiten", zegt de bond.

Donderdagavond meldde de Franse president Nicolas Sarkozy dat hij een nieuwe regulering voor de landbouw wil die de boeren als ondernemers beschouwt, Europese producten bevoordeelt en de voedselvoorziening verzekert voor de Europese consument en die uiteindelijk ook de boeren een juiste beloning voor hun arbeid biedt.

Of registreer je om te kunnen reageren.