Home

Achtergrond

Franse akkerbouwers halen uitstekende opbrengsten

Frankrijk kan dit seizoen bij vrijwel alle akkerbouwgewassen uitstekende oogsten melden.

Aan koolzaad is ruim 5,5 miljoen ton van het veld gehaald, 17 procent meer dan vorig jaar en zonnebloemen zitten met 1,7 miljoen ton 10 procent hoger dan vorig seizoen.

Bij voererwten is sprake van een groei met 20 procent naar 550.000 ton, terwijl veldbonen met 420.000 ton zo’n 40 procent hoger uitkomen. Soja haalt met de bescheiden hoeveelheid van 118.000 ton zelfs een toename van 90 procent.

Dat blijkt uit het oogstoverzicht dat deze week is opgesteld door de sectie olie- en eiwithoudende gewassen, textielgewas en dergelijke van de agrarische dienst FranceAgriMer. In de meeste gevallen is de hoge oogst voor het grootste deel te danken aan een uitstekende opbrengst per hectare. Zo is bij koolzaad het areaal met niet meer dan 2,5 procent toegenomen naar 1,475 miljoen hectare, maar ligt de oogst 17 procent hoger. Bij voererwten is het verschil minder groot, een areaal dat met 16 procent is toegenomen naar 112.400 hectare terwijl de oogst 20 procent hoger ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.