Home

Achtergrond

Frans-Belgisch plan voor interventie witlof

Belgische en Franse witloftelers willen het mogelijk maken witlofpennen ter interventie aan te bieden in geval van zeer slechte prijsvorming.

De Vlamingen en Fransen hebben daarvoor een aanvraag ingediend bij de Europese Commissie.

De Belgen en Fransen willen dat het mogelijk wordt de pennen op het land of in de koelcel te vernietigen als prijzen onder een bepaald minimum komen. De huidige GMO-regels laten het interveniëren van witlofpennen echter niet toe. Witlof als eindproduct van de pen mag wel worden vernietigd, maar het uitgangsmateriaal niet.

Volgens Philip Fontaine, directeur van Veiling Brava, is het juridisch getouwtrek. "We proberen de juristen in Brussel duidelijk te maken dat je een wortel nodig hebt om witlof te kunnen vernietigen."

Via boerenorganisatie Copa-Cogeca proberen zij de aanvraag erdoor te krijgen. Fontaine gaat uit van een langdurig proces dat maanden kan duren.

Op korte termijn ziet hij meer heil in het vernietigen van de witlof op de trekbak. Franse telers doen dat al. In Nederland is dat volgens Fontaine wel toegestaan, maar gebeurt het niet. De Vlamingen hebben vernietiging op de trekbak verboden. "Daarom hebben we gevraagd om een aanpassing van de nationale invulling van het GMO-belei."

Hij verwacht dat Vlaamse telers vanaf januari ook witlof kunnen vernietigen. Als de klokprijs voor witlof onder de 40 cent komt, mogen telers tegen vergoeding hun product vernietigen.

Belangrijkste voorwaarde is wel dat zoveel mogelijk witlofproducerende landen meedoen. De Franse en Vlaamse telers zijn goed voor het leeuwedeel van de Europese witlofproductie. Bij slechte prijsvorming kan dat dus effect sorteren.

Toch ziet Fontaine het liefst dat ook Nederlandse afzetorganisaties meedoen.. "Informeel is er contact geweest met Veiling Zon, er die had er wel oren naar", weet hij. The Greenery is nog niet benaderd maar is volgens hem altijd zeer terughoudend in productiebeperkende maatregelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.