Home

Achtergrond 231 x bekeken

Forse prijsverbetering voor witlof verwacht

Nederlandse witloftelers mogen komend seizoen op een prijsverbetering rekenen van 30 tot 40 procent.

Dat zegt Roel Spruit, voorzitter van de LTO-gewascommissie witlof, op basis van het bericht dat de Franse witlofproductie met 14 procent afneemt.

Oorzaken van de dalende Franse productie zijn het krimpende areaal witlofpennen en droogte. Volgens Agreste, het bureau voor de statistiek van het Franse ministerie van landbouw, zal de witlofproductie uitkomen op 190.300 ton. Afgezet tegen het vijfjarig gemiddelde is dat 21 procent lager. Volgens Agreste is een dergelijke lage oogst de afgelopen 25 jaar niet voorgekomen.

Het areaal witlofpennen bedraagt dit seizoen 11.200 hectare. Dat is 11 procent minder dan vorig seizoen en 18 procent minder vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. De krimp wordt versterkt door de droogte in de zomer en grote problemen met wortelluis.
Frankrijk produceerde in 2008 65 procent van de Europese productie, die toen 380.000 ton bedroeg. Nederland en België namen beide 16 procent van de totale productie voor hun rekening.

Vraagmarkt

Spruit bestempelt de jongste cijfers als 'positief' voor de Nederlandse telers. Hij verwacht dat de witlofmarkt na jaren weer in balans komt. "Ik hoop dat we van een aanbodsmarkt naar een vraagmarkt gaan. Het is dan ook de verwachting dat de prijsvorming zal verbeteren."

In de daghandel is van een effect nog geen sprake, zegt Spruit. "Maar het kan na de afgelopen rampjaren snel omhoog natuurlijk. Ik denk dat we eindelijk weer kostprijs plus kunnen gaan telen."

Spruit is hoopvol voor de toekomst. Een structurele verbetering komt er alleen als de productie blijft afnemen. In dat licht vindt hij de 4 tot 5 procent autonome krimp van het pennenareaal een teken aan de wand. De droogte en de wortelluis zijn incidenteel. Hij merkt op dat de productie per hectare de afgelopen jaren is gestegen. "De productie per hectare zal de komende jaren nauwelijks meer toenemen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.