Home

Achtergrond

Fonds voor afzet producten gevaccineerde dieren

Er komt mogelijk een collectief fonds om de afzet van vlees van gevaccineerde dieren te subsidiëren.

Dat zei coördinator dierziektebestrijding Alfred van Lenthe van het Productschap Vee en Vlees (PVV) tijdens de bestuursvergadering van het PVV.

Het fonds moet ervoor zorgen dat veehouders die hun dieren ten tijde van een bestrijdingsplichtige dierziekte, zoals MKZ, vaccineren net met hun afzet blijven zitten. Vaccinatie wordt steeds meer als een mogelijk alternatief voor ruimen gezien. Een knelpunt daarbij is echter dat het vlees moeilijk te verkopen is.

Het fonds is het idee van Ruud Huirne, directeur van landbouweconomisch instituut LEI. Hij deed een studie naar de mogelijkheden om de afzet van producten van gevaccineerde dieren te verbeteren. Dat gebeurde in opdracht van de werkgroepen die zich bezig houden met een nieuw convenant dierziektebestrijding.

De afzet van producten van gevaccineerde dieren moet goed geregeld zijn. Als veehouders bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte moeten vrezen dat de martkwaarde van hun gevaccineerde dieren sterk daalt omdat de producten niet afgezet kunnen worden, kan dat de bereidheid om aan een vaccinatiecampagne mee te werken fors beperken.

Van Lenthe meldde verder nog dat hij verwacht dat het nieuwe convenant dierziektebestrijding en de financiering van het Diergezondheidsfonds voor het eind van het jaar rondkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.