Home

Achtergrond 2 reacties

Flexibel systeem redt melkveehouderij

Het afschaffen van melkquota heeft desastreuze gevolgen. Niet alleen in Europa, maar ook in de Derde Wereld, stelt de Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg.

Door bedrijfsvergroting en intensivering – onder meer koeien het jaar rond op stal houden – proberen de boeren het vol te houden. Ze steken zich daarmee echter steeds verder in de schulden. En het traditionele Hollandse landschap met koetjes in de wei verdwijnt. Bij hun acties en pleidooi voor meer voorraad en prijsregulering krijgen ze de handen van de traditionele boerenorganisaties als LTO Nederland en onze eigen Limburgse LLTB niet op elkaar.

De visie van de vertegenwoordigers van deze boerenorganisaties is eenzijdig gericht op herstel van de melkprijs en kostprijsbeheersing, dit is onvoldoende! Verburg zegt dat haar 'boerenhart' omdraait bij de acties van de boeren. Krokodillentranen! Immers, de genoemde organisaties en de minister lopen voorop in Europa om ervoor te pleiten dat de vrije markt nog meer ruimte krijgt.

Quota zijn echter noodzakelijk om de Europese productie beperkt te houden. Een grote productieverhoging – als gevolg van de grenzeloze concurrentie tussen boeren onderling – zou een verdere verlaging van de melkprijs als gevolg hebben wat betekent dat niet alleen Europese boeren, maar uiteindelijk ook melkveehouders in de Derde Wereld in grote problemen komen.

Het resultaat op de langere termijn is desastreus. Boeren in Nederland kunnen geen droog brood meer verdienen en zullen moeten stoppen. Nu al verdwijnen er per dag zo’n acht boerenbedrijven in Nederland (waaronder tuinders). Gevolg: de productie blijft en wordt overgenomen door grote bedrijven, ten koste van de middelgrote gezinsbedrijven en het platteland.

Het gaat de boeren om verandering van het huidige beleid naar een flexibel systeem dat het aanbod afstemt op de vraag. Dat kan de boer meer melkgeld opleveren (kostendekkend) en hoeft overschot niet meer opgeslagen te worden of met subsidie afgezet in derde landen. Dat scheelt enorm veel belasting en de belangen van producent en consument liggen hiermee op één lijn.

Wij willen eerlijke prijzen voor alle agrarische producten wereldwijd. Voor de glastuinder, de varkenshouder en evengoed voor de koffieboer elders. Actievoerders verdienen onze steun!

Dit artikel is geschreven door Paul Geurts en Riky Schut, voorzitter en secretaris Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rik

  ben het met bovenstaande helemaal eens
  wij hebben niks te zoeken op een wereldmarkt waar nog geen droog brood te verdienen valt.
  dit is eerder een dumpmarkt
  reguleren van vraag een aanbod
  is een veel betere instrument om een beter inkomen te halen

 • no-profile-image

  Adriaan

  Het gaat in de EU-melkprijsdiscussie om 2 zaken: niveau interventie/garantieprijzen en het quotum. Het gaat niet, zoals hier gesteld wordt in dit artikel, primair om het quotum in de discussie over melkprijzen. De lage melkprijzen worden primair veroorzaakt door het verlaagde niveau van de interventieprijzen. Was die niet verlaagd, dan hadden jullie nog steeds 30 cent, was de productie evenhoog als nu, was de exportsubsidie nog hoger geweest en de interventie nog duurder... De huidige interventie/garantieprijzen/importtarieven kan de EU nooit verhogen zolang daar in de WTO geen overeenkomst over is. Canada kan dat wel door het relatief kleine inwoneraantal=kleine consumentenmarkt. Ook al zou het productieniveau in de EU verlaagd worden tot consumptieniveau, dan nog kunnen de grenzen niet dicht voor goedkopere zuivel uit de rest van de wereld om de reden van de 500 miljoen zielen tellende bevolking in de EU = de grootste zuivelconsumentenmarkt van de wereld. Iedereen wil daar zijn melk aan leveren!!! Voor de EU geld: 1)geen quotum na 2015 = geen interventie, geen exportsubsidie... dan ook echt niets (verstoor je de wereldmarkt ook niet) of 2) het nu onmogelijk lijkende Canadese systeem invoeren. Al de tussenin opties kosten klauwen vol geld voor de regering. Het grootste probleem voor nu is dat de consumentenprijs nog niet is veranderd dus er wordt ergens gruwelijk geld verdient. Ik hoop op een goede uitkomst de komende jaren in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.