Home

Achtergrond 1 reactie

Flevoland profiteert van verdubbeling windenergie

Als het aantal windmolens in Flevoland de komende tien jaar verdubbelt, levert dat 1.900 banen op.

Dat blijkt uit onderzoek van ACRRES en het LEI, beiden onderdeel van de Wageningen Universiteit. De banen zijn vooral te vinden bij de bouw en het onderhoud van de windmolens.

Voor de totale windindustrie in Flevoland wordt het huidige inkomenseffect geschat op maximaal 18,5 miljoen euro, voor de agrarische windindustrie in Flevoland is dat 13,8 miljoen euro. De overheid stelt zich ten doel dat in tien jaar de productie van windenergie verdubbeld is. Daarna kan ook het inkomenseffect stijgen.

In Nederland is zo’n 30 tot 35 procent van de windenergie in agrarische handen. In Flevoland ligt dat hoger, 47 procent van de molens is landbouwgerelateerd.

De gemiddelde opbrengst uit windenergie voor een agrarische bedrijf in Nederland is ongeveer 30.000 euro per jaar. De gemiddelde opbrengsten bij opschaling en vernieuwing van de windturbines stijgen in de toekomst tot ongeveer 60.000 euro per jaar.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    laat maar waaien

    wat nauw banen groei vliegveld lelystad ga voor groot schalige wind turbines minimaal 2 mgw liefst 6 dan kunnen er een hoop oude molens opgeschaald worden die nu een rommelig beeld geven
    en zie af van de 900 banen op een vliegveld, als de provincie naar 200 meter hoge molens wil en moet dan is een vliegveld een sta in de weg

Of registreer je om te kunnen reageren.