Home

Achtergrond 27 reacties

Fischer Boel: 280 miljoen euro extra voor melkveehouders

EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel wil 280 miljoen euro extra uittrekken voor melkveehouders in 2010.

Het geld zou over de lidstaten moeten worden verdeeld op basis van de nationale quota. Dat zou betekenen dat Nederlandse melkveehouders circa 22,5 miljoen euro tegemoet kunnen zien. Volgens het voorstel moeten de lidstaten zelf bepalen hoe het geld terecht komt bij de boeren die het meest behoeftig zijn.

Het voorstel van Fischer Boel, dat zij vanochtend heeft gedaan op de EU-landbouwraad, is een reactie op de roep van 21 lidstaten om meer steun aan de zuivel te geven. Onlangs pleitten 21 lidstaten om in 2010 een EU-melkfonds in te stellen van 300 miljoen euro.

Of het voorstel wordt overgenomen ligt in handen van de EU-ministers van Financiën. Die komen op 19 november bijeen om onder meer te praten over de begroting voor 2010. Ook het Europees Parlement moet vervolgens akkoord gaan.

Het benodigde geld is te vinden op de landbouwbegroting, aldus een woordvoerder van Fischer Boel. De commissaris gaf tegelijk aan dat daarmee haar middelen zijn uitgeput. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor andere sectoren, die in nood komen.

Volgens Fischer Boel heeft de EU al veel gedaan om de zuivelsector bij te staan. Ze zei verbaasd te zijn dat sommige lidstaten, die pleiten voor meer EU-steun, zelf nauwelijks gebruik maken van de mogelijkheden die ze als lidstaat hebben om de zuivel te steunen.

Het verzoek om mager melkpoeder te gebruiken in veevoer wees ze af; Fischer Boel gelooft niet dat de vraag naar zuivel hierdoor toeneemt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  half VS

  Je kunt merken dat koeienboer in VS zit. Al sinds 1984 kent de NL varkenshouderij de interimwet en zit ook in 2009 nog steeds opgezadeld met varkensrechten (= quotum).

 • no-profile-image

  Hans

  Nou Sieta en Siem Jan, aan jullie de eer om de subsidie af te wijzen. Als je het niet afwijst ben je als vakbond en als standsorganisatie geen knip voor de neus waard.

 • no-profile-image

  bert

  wij varkensboeren doen niks. dus niet zeuren.
  anders ga ook staken

 • no-profile-image

  anne

  inmiddels is bekend dat Veburg het slim heeft gespeeld. Door zich te verzetten tegen de 280 miljone extra, heeft ze uiteindelijk in de onderhandellingen een veel groter aandeel daarvan naar Nederland kunnen halen. Slimmer gehandeld dus dan die groep van 20 die het onderling ook totaal niet met elkaar eens zijn.

 • no-profile-image

  Jac

  wat een gezeur weer van voornamelijk melkveehouders, waaronder boerin.
  Hoezo moet je van de banken en LTO je krom werken voor nog minder??? het is je eigen keus of je boert of niet en niet die van LTO of de banken. Ook het gezeur dat grote stallen gebouwd worden om nog groter te zijn dan de buurman en dat hier niet gerekend wordt?? Ik denk, weet het wel zeker, dat hier veel meer gerekend wordt dan door mevrouw boerin die de schuld bij andere legt. Als melkveehouders allemaal al jaren gerekend hadden met wat er in het verschiet lag hoefden ze nu niet te zeuren. Kijk maar eens naar melkveehouders die wel al jaren rekenen, dit zijn niet diegene die met trekkertjes en melk lopen te spelen op straat.....
  Verder het gezeur van een vakbondslid dat deze subsidie alleen voor vakbondsmelkveehouders zou moeten zijn, als we zo gaan redeneren dan gaan niet LTO leden er nog flink op achteruit op vele vlakken, waar je veel meer aan hebt dan aan die paar euro subsidie...

 • no-profile-image

  Henk

  Bij het doorlezen van de reacties schrik ik toch wel van het elkaar afvallen. We moeten ons verenigen en niet elkaar uit elkaar laten spelen. Iedereen wil graag een eerlijke boterham verdienen of je nu akkerbouwer, tuinder of veehouder bent. Laten we ons goede met veel zorg geproduceerde veilige voedsel/product afzetten tegen een hiervoor eerlijke prijs. Dat betekent dat we onze energie moeten richten op het bereiken van dit doel. Dat kan uiteraard op verschillende manieren worden bereikt, maar toch denk ik zelf dat het alleen bereikt kan worden als we gezamenlijk optrekken. DUS EENDRACHT.

 • no-profile-image

  koeienboer

  varkensboeren en 'ondernemers' hebben in nederland geen last van quotumsysteem en hebben dus niet het recht om te klagen over concurentie vervalsing.
  een optimaal varkensbedrijf bouwen is nog steeds mogelijk in nederland.

  wel denk ik dat er een slagveld zal onstaan onder de melkveehouders wanneer het quotum er af gaat.
  dan sta je als exporterend land zwak en zal de melnprijs laag zijn in NL.
  Goed voorbeeld daarvan is Californie hier.
  Maar goed, in nederland wil men geen 'Amerikaanse toestanden' en daarom zal het wel bij een eeuwig gelobby en gezeur blijven .

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Koeienboer,uit US. Dat doen Nederlanders toch van nature,klagen,lobbyen en zeuren. Als ge niets meer hoort, dan gaat het pas echt slecht!!!...groetjes piet

 • no-profile-image

  richard

  dankjewel zegt een varkensboer alvast voor onze steun ! die komt nu natuurlijk ook.

 • no-profile-image

  Rob

  En we blijven de koeienboeren maar ondersteunen. Pure marktwerking! Niemand beseft dat deze lage prijzen een schreeuw is naar een lager aanbod, ofwel er zullen boeren afvallen.

 • no-profile-image

  Mien

  Voor de melkveehouders is er altijd weer extra geld. Heb echt geen medelij met deze groep. Zeg EU-Landbouwcommissaries kan je ook iets regelen voor de schapenhouders, varkenshouders en andere die het ook niet breed hebben in de branche.

 • no-profile-image

  Boerin

  Niet goed genoeg, mevrouw FB. Een doekje voor het bloeden dat de gemeenschap weer veel geld kost. Boeren willen helemaal niet aan de t*** van de overheid hangen. En nu maar hopen dat de 21 landen eens doordrukken en een structurele oplossing eisen: flexibele marktregulering!! Want natuurlijk komt er niet minder melk op de markt als er minder boeren zijn, Rob. Dat is ook helemaal niet de bedoeling van Verburg, Fischer Boel, de Europese melkfabrieken, de banken en lto. De overgebleven boeren moeten zich krom werken voor een rotprijs in een onvrije markt met oneerlijke mededingingswetten. En vooral tot hun nek bij de bank in de schuld zitten. De varkensboeren, kippenboeren en eierproducenten gingen ons voor. Kiezen op elkaar en een nog grotere stal neerzetten dan je buurman. En vooral niet rekenen, en niet nadenken.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Kunnen wij als akkerbouwers ook nog wat krijgen, de graanprijs is in jaren niet zo slecht geweest om over de consumptieaardappelen nog maar te zwijgen

 • no-profile-image

  boer drenth

  wanneer wordt er gekeken naar de prijzen van het graan .we krijgen een voorschot van ruim 70 euro per ton voor brouw gerst het is meer dan droevig

 • no-profile-image

  varkenfokker

  280 miljoen voor melk hoeveel miljoen
  krijgen de varken boeren te verdelen voor de slechte varken prijsen de laatste drie jaren (ik denk niets want wij klaagen niet hart genoeg)

 • no-profile-image

  geen boer

  weggegooid geld op deze manier, wat moet Verburg in vredesnaam met die 22 mil doen? Beter was het de 300 mil achter de hand te houden voor interventies/restituties welke onvermijdelijk deel zullen moeten zijn van een europees productieregulerend systeem, en dáárop in te zetten. Dit is een typisch laffe politieke 'geste' waar helemaal niemand werkelijk iets aan heeft.

 • no-profile-image

  nn

  22 miljoen euro voor 11 miljard liter melk; dat helpt om de brand te blussen. Dat is een volle 0,002 euro per liter, bijna net zo royaal als de weidemelktoeslag van RFC.
  Bovendien hebben wij er niet om gevraagd. We willen geen subsidie, maar een ander systeem.

 • no-profile-image

  dirk

  Deze steun maatregel gaat toch niet naar boeren van lto huize want lto was en is tegen actie voeren van ddb/emb / nmv Dus nu ook geen geld aannemen van anderen die wel actie voerden en dit wisten te bereiken We hebben vanzelf ook nog het aujesky verhaal waar lto nu ineens in mee wil liften terwijl ze er tegen waren wat nvv deed

 • no-profile-image

  ik ben geen

  Rare wereld, de polen en consorten doen het vuile werk en de ambtenaren hebben weer extra werk dank zij de bureuacratie, die mede door deze maatregel weer meer mensen in dienst kan nemen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  En dat is nu precies wat de overheden willen, de boeren maar weer uit elkaar drijven want ze zijn oo zo bang dat we ons groeperen en ons gezamenlijk tegen dit waardeloze beleid keren.
  Hou toch eens op met dat gemekker op en tegen elkaar, denken jullie nu echt dat wij als melkveehouders dit willen? Word met elkaar eens een keer volwassen man en zit elkaar niet iedere keer af te zeiken. En hier bedoel ik niet alleen de boeren onderling mee maar ook zeker onze standsorganisaties!! Strijd MET elkaar en niet tegen elkaar!!!

 • no-profile-image

  gait

  Beste melkveehouder uit Raalte. Hoe kun je nou samenwerken met mensen (S.J. Schenk ,A.J. Maat enz.)die geen visie hebben?

 • no-profile-image

  Agstar,

  Wat is 280 miljoen euro, nu.. Kijk op deze webside,
  http://dockets.justia.com/docket/court-ohndce/case_no-3:2009cv02445/case_id-161624/

  Agstar Financial Services, FLCA et al v. .... Dairy Leasing LLC et al

  Amount Demanded: $11,343,587,000.00
  dan heb je het over money. Ik wist niet dat een bank zoveel geld wilde geven voor een dairy. Hoe krijgen ze dat weer voor elkaar!!!

 • no-profile-image

  ondernemer

  Hiep hiep hoera, 22 miljoen voor die arme stumpers, en dat ook nog op het 8 uur journaal.
  Het imago van de immer klagende en vragende koeieboer oppoetsen kost nog meer.
  Kom op, dit moet je toch niet willen.

 • no-profile-image

  Harry

  Das krap 122 euro per Europese melkveehouder.
  Regulering is wat we vragen, géén subsidie.

 • no-profile-image

  anne

  omdat ook die 20 actie landen onderling het niet eens zijn over quotumregulering na 2015, die eigenlijk niemand ook serieus wil, doen ze maar deze paar honderd euro per boer, die we vrolijk volgend jaar weer terugbetalen door hogere modulatie. glas, plas, was.

 • no-profile-image

  gert

  De EU heeft net 100 miljoen euro geincasseerd aan superheffing van deze melkveehouders

 • no-profile-image

  Hans

  Melkveehouder Raalte, Het zijn wel de melkveehouders die melk dumpen en steun vragen en het zijn wel de melkveehouders die de meeste subsidie verkrijgen, dus ik zou zeggen dat dan ook de melkveehouders maar is de hand in eigen boezem moeten steken.
  Mekveehouders willen niet voor de wereldmarkt produceren en willen ook niet verder met het quotum waar ze finaal overheen melken. Weten melkveehouders eigenlijk wel wat ze willen? Als ze subsidie krijgen is het niet goed en als ze wel subsidie krijgen is het ook niet goed. Wanneer wordt deze melksector is een keer afgespeend en wanneer staan in de melkveesector is een keer ondernemers op die het voortouw nemen, die in het buitenland geweest zijn en hun eigen collega's is een keer voorhouden wat melkveehouderij is, en wat de risico's zijn. 'k Kan me goed voorstellen dat de rest van agrarisch Nederland die hele melkveesector spuugzat is.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.