Home

Achtergrond 3 reacties

Fatsoensnormen

Er is structureel toezicht nodig op de prijsvorming in de zuivelketen en de rest van de voedselindustrie, vindt de Algemene Rekenkamer.

Daarmee zou er een einde kunnen komen aan de te kleine marges voor melkveehouders en het niet doorberekenen van prijsdalingen aan consumenten.

Dat de verhoudingen scheef zijn, is inmiddels wel duidelijk. De Rekenkamer laat het zien met een simpel voorbeeld: tussen begin 2000 en halverwege 2007 zijn de consumentenprijzen voor zuivel met 17 procent gestegen, terwijl melkveehouders 6 procent minder ontvingen.
Onderzoek en toezicht verandert daar natuurlijk niet onmiddellijk iets aan. Cynische reacties op de roep om meer studie zijn dan ook begrijpelijk. Maar hoe meer inzicht in de cijfers, hoe moeilijk het wordt dit soort signalen te negeren; het leidt tot debat en wellicht nieuwe regels die de verhoudingen in de keten normaliseren.

En die zijn nodig. Eurocommissaris Neelie Kroes stelt terecht dat er geen sprake is van machtsmisbruik volgens de vigerende mededingwetgeving. Regels worden dus niet overtreden, maar de fatsoensnormen wél. Het plan van de Rekenkamer, gevoegd bij soortgelijke voorstellen van de Tweede Kamer en het Europees Parlement, kunnen daar hopelijk paal en perk aan stellen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ronald kalter

  MAG ZO ZIJN DAT DE HUIDIGE WET NIET WORDT OVERTREDEN GECONSTATEERD KAN WORDEN DAT DAN DE HUIDIGE REGELGEVING TE KORT SCHIET IN DE BESCHERMING VAN DE KLEINE PRODUCENT. DUS DE HUIDIGE WET AANPASSEN OF EEN NIEUWE AUHK4TORITEIT VOOR BESCHERMING VAN DE KLEINE PRODUCENT.

 • no-profile-image

  wim

  Het is zo als altijd, alleen woorden en geen daden!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  de boerin

  Geen woorden maar daden

Of registreer je om te kunnen reageren.