Home

Achtergrond

Fastfoodzaak verjaagt overvallers met DNA-spray

De Rotterdamse vestiging van de McDonald's aan de Coolsingel laat een DNA-sproeier installeren om daarmee overvallers af te schrikken.

Exploitant Ben Franken heeft dat zondag gemeld. Hij hoopt dat het spraysysteem preventief werkt en overvallers afschrikt. "Als er dan toch overvallers komen, hoop ik dat ze sneller kunnen worden gepakt door het DNA dat ze op zich dragen.''

Het sproeisysteem wordt op een plek gehangen waar eventuele overvallers langs moeten om uit de zaak te komen. Het spul is volgens Franken niet af te wassen en blijft enkele dagen op de huid of kleding van de verdachten zitten. De politie kan de DNA-spray met een speciale lamp zichtbaar maken. De samenstelling is uniek zodat te herleiden is waar de spray vandaan komt.

Alleen bij een overval wordt de sproeier geactiveerd. Franken laat borden in zijn zaak ophangen waarop wordt gewaarschuwd dat de spray gebruikt zal worden.

In Rotterdam werd eerder dit jaar in winkels in de binnenstad ook al geëxperimenteerd met de DNA-douche. Het aantal overvallen nam volgens Franken substantieel af. Hij zegt nu de eerste horeca-ondernemer te zijn die de methode overneemt. Franken, ook voorzitter van de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, verwacht dat meer bedrijven zijn voorbeeld zullen volgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.