Home

Achtergrond

False Codling Moth op teeltbedrijf aangetroffen

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft de False Codling Moth aangetroffen in de kassen van een Nederlandse peperbedrijf.

Het onderzoek werd ingesteld na de vondst van het motje in de Verenigde Staten in een partij peper uit dit bedrijf dat ook peper importeert. De VS stelde daarop eind september een importstop in voor peper, maar ook voor paprika.

Onduidelijk is hoe vaak het motje in de kassen is aangetroffen en of de mot zich voortplant. De PD stelt in een persbericht het betreffende bedrijf te adviseren over de bestrijding van de mot. Tegelijk werkt de PD aan een risico-analyse om de risico’s voor Nederlandse kasteelten zo goed mogelijk te kunnen inschatten. Zo'n analyse moet eind dit jaar worden afgerond. De mot heeft geen quarantainestatus, waardoor de teelt en handel zelf tot maatregelen moet overgaan en de PD geen dwingende maatregelen oplegt.

Afgelopen vrijdag vond overleg plaats tussen het ministerie van landbouw, teelt en handel over de importstop. Volgens handelskoepel FrugiVenta nemen de Amerikanen het heel serieus. "Ze willen een actieplan zien." De sector hoopt voor het nieuwe seizoen in maart een actieplan te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.