Home

Achtergrond

FNV en PVV niet hand in hand tegen AOW-plan

De FNV van Agnes Jongerius en de PVV van Geert Wilders trekken niet samen op tegen de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar.

Beide organisaties zijn tegen, maar de FNV denkt er niet aan met Geert Wilders te gaan praten. Wel wil de vakcentrale overleg met de PVV om de eigen ideeën over de toekomst van de AOW toe te lichten, maar dat in het algemeen zoals met andere (politieke) partijen.

De FNV benadrukt dat er geen sprake is van samenwerking en dat ze met alle partijen uit de Tweede Kamer in gesprek wil om steun te verwerven voor de invoering van een flexibele AOW. Daarbij kunnen mensen zelf kiezen of ze langer doorwerken of op hun 65e een beroep doen op een "fatsoenlijke'' AOW-uitkering.

Wilders zag een gesprek over gezamenlijk verzet tegen de verhoging wel zitten. De FNV liet maandag weten dat praten met de PVV-voorman ,,de onjuiste indruk'' zou versterken dat de vakcentrale met de partij wil samenwerken. Die indruk zou zijn ontstaan door een interview met Jongerius in de Volkskrant van zaterdag en vooral door de reactie van Wilders op haar uitspraken. De FNV-voorzitter maakte in de krant echter het voorbehoud dat de financiering die Wilders heeft bedacht voor behoud van de AOW op 65 jaar absoluut niet die van de FNV is.

Wilders op zijn beurt wil alleen met de FNV-voorzitter praten. Hij nodigde haar uit naar aanleiding van het interview. Het aanbod geldt nog steeds, maar "als ze niet persoonlijk met mij wil spreken om zo haar eigen hachje te redden binnen de FNV, dan wordt samenwerking kennelijk toch niet op prijs gesteld door de FNV. Politieke spelletjes zijn bij de FNV dan blijkbaar belangrijker dan de AOW'', stelde Wilders.

De federatieraad van de FNV was gisteren van half vijf tot half acht bijeen om over de kwestie te praten. De raad is het 'parlement' van de FNV en bestaat uit de voorzitters van de negentien aangesloten bonden en het federatiebestuur met Jongerius als voorzitter. "Alle hoofden staan dezelfde kant op'', zei een woordvoerster na afloop, er komt geen specifiek contact met de PVV, en "de acties voor een flexibele AOW gaan door''.

Onafhankelijk

Een andere woordvoerster benadrukte na het overleg dat de FNV een onafhankelijke organisatie is die niet samenwerkt met politieke partijen, dus ook niet met de PVV. "Wij willen onze plannen graag toelichten. Als de woordvoerder van de PVV op dit onderwerp wil worden bijgepraat over het voorstel van de vakcentrales dan kan dat, maar dat geldt ook voor andere partijen.

De federatie heeft drie uur gepraat, maar aan het onderwerp PVV hebben ze niet veel tijd besteed, daarover waren ze het allang eens. De meeste tijd ging naar beraad over de acties voor de flexibele AOW, "omdat het kabinet waarschijnlijk vrijdag met een besluit komt''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.