Home

Achtergrond

FAO wil regels voor bezit landbouwgrond

De Wereldvoedselorganisatie FAO gaat internationale richtlijnen opstellen voor het bezit van landbouwgrond.

Die moeten de toegang tot land en de voedselvoorziening voor de armsten veiligstellen, zo maakte de VN-organisatie dinsdag bekend.

Volgens de FAO worden de armste mensen steeds vaker van landbouwgrond verdreven, onder meer door bevolkingsgroei en toenemende buitenlandse investeringen. Zo hebben landen als China, Zuid-Korea en Saudi-Arabië de afgelopen jaren, in reactie op de stijging van de voedselprijzen, grote landbouwgebieden in Afrika opgekocht. Volgens critici gaan die aankopen in tegen de belangen van de plaatselijke bevolking.

"Zonder verantwoordelijk beleid dreigt de groeiende vraag naar land te leiden tot sociale uitsluiting, waarbij de rijken en machtigen land kopen ten koste van de armen en de kwetsbaren'', aldus de FAO in een verklaring.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.