Home

Achtergrond 2 reacties

FAO: voedselprijzen op weg omhoog

De gemiddelde prijs van agrarische grondstoffen is in september gestegen tot het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar.

De prijzen van suiker en zuivel zijn bovendien weer stijgende. Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de Verenigde Naties.

De maandelijkse index van zes agrarische grondstoffen komt uit op 153 procent. Dat betekent dat de prijzen 53 procent hoger lagen dan de referentieprijs dat is vastgesteld als het gemiddelde tussen de jaren 2002 en 2004. Vergeleken hiermee is de prijsstijging van suiker het meest opvallend. De suikerprijs ligt meer dan drie keer zo hoog.

De prijs van vlees, zuivel en granen liggen respectievelijk 20, 44 en 58 procent hoger. Overigens lagen de prijzen van zuivel en granen in 2008 meer dan twee keer hoger dan in de referentieperiode. In een jaar tijd zijn de prijzen dus met zo’n 50 procent gedaald.

In vergelijk met ­augustus is de prijs van zuivel in september met 15 procent gestegen. De prijs van suiker ligt 8 ­procent hoger dan een maand ­gekedeb. De prijs van vlees bleef gelijk terwijl de prijs van granen 4 procent daalde.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    .....

    Mijn Mercedes van bouwjaar 1985 schijnt in waarde te zijn gstegen

  • no-profile-image

    zeer gelukkig

    Mijn nieuwe mercedes is in prijs gedaald

Of registreer je om te kunnen reageren.