Home

Achtergrond 342 x bekeken

Expositie over bollenschuren in Lisse

In het historische Huys Dever aan de Heereweg in Lisse is tot en met 1 november een expositie te zien over bollenschuren.

Deze houten en stenen gebouwen, die gebouwd zijn voor het drogen en verwerken van bloembollen, zijn een belangrijk onderdeel van het cultuurhistorisch erfgoed van de Bollenstreek.

Bij bollenschuren, zoals ze gebouwd zijn in de periode 1880-1960, is aan de buitenkant precies te zien hoe men binnen met de bollen omging. Vorm en functie vallen samen, dat maakt bollenschuren architectonisch bijzonder. Net als de kastelen en buitenplaatsen is het erfgoed van de bloembollencultuur onlosmakelijk verbonden met het cultuurlandschap van de Duin- en Bollenstreek. Om die reden is het belangrijk dat deze panden behouden blijven voor de toekomst. I

n de Duin- en Bollenstreek hebben tussen de 1.000 en 1.500 bollenschuren gestaan, die dienst hebben gedaan voor het drogen en verwerken van bloembollen. Doordat veel bollenschuren niet meer agrarisch worden gebruikt, dreigen ze uit het landschap te verdwijnen. Daarom werkt de Projectgroep Behoud en herbestemming Bollenerfgoed al sinds 1997 aan het behoud van de meest waardevolle bollenschuren in de Bollenstreek.

Enerzijds door ze een vorm van bescherming te geven en anderzijds door te bevorderen dat ze een nieuwe functie krijgen. In de afgelopen tien jaar heeft de projectgroep tientallen adviezen uitgebracht en is de aandacht voor de bollenschuur en het draagvlak voor behoud flink gegroeid. Het Huys Dever is geopend op dinsdag tot en met zondag van 14.00-17.00 uur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.