Home

Achtergrond

Europese miljoenen voor wolkenonderzoek

De Europese Unie trekt 3,5 miljoen euro uit voor onderzoek naar de rol die wolken spelen in de klimaatverandering.

Voor Nederland doen de Technische Universiteit Delft en het KNMI mee aan het Europese onderzoek.

Dat heeft Pier Siebesma van de TU Delft woensdagmiddag bekendgemaakt. Siebesma hield in Delft zijn intreerede als deeltijdhoogleraar clouds, climate en air quality. Hij is tevens coördinator van Euclipse, zoals het wolkenonderzoeksprogramma heet.

Wolken zijn de grote onzekere factor in klimaatvoorspellingen voor deze eeuw. Dat komt doordat lage bewolking veel invloed heeft op de verwachte opwarming van de aarde door CO2-uitstoot. In Euclipse wordt gewerkt met een nieuwe generatie satellieten, die voor het eerst een driedimensionaal beeld van wolken geven. Met de nieuwe gegevens kunnen naar verwachting nauwkeuriger voorspellingen worden gedaan.

Euclipse gaat in december van start. De onderzoekspartners in Nederland en het buitenland dragen zelf 1,5 miljoen euro aan het programma bij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.