Home

Achtergrond 6 reacties

Europese bond wil rol in zuivelwerkgroep

De European Milk Board (EMB) wil een rol in de werkgroep die moet onderzoeken hoe de zuivelmarkt in de toekomst een stabieler karakter kan krijgen.

Ook zou de organisatie graag zien dat de werkgroep wordt uitgebouwd tot een permanente monitoringscommissie. Dat meldt Sieta van Keimpema, vice-voortzitter van de EMB. Na de Brusselse top van maandag is aangekondigd dat een speciale werkgroep van deskundigen gaat kijken hoe de Europese zuivelmarkt in de toekomst een stabieler karakter kan krijgen. Hierbij wordt gekeken naar mogelijkheden voor een flexibele, nieuwe regulering. Daarbij worden contracten tussen melkveehouders en de zuivelindustrie bekeken, alsmede de rol van de termijnmarkt. Eurocommissaris Mariann Fischer Boel heeft daarbij wel aangeven dat dit niet betekent dat deze ideeën ook worden omarmd.

De demonstratie van veehouders tijdens de landbouwtop was volgens Van Keimpema een groot succes. Vanuit Nederland trokken ruim honderd boeren naar Brussel. "Het belangsrijkste van de top is dat er lijkt te worden afgestapt van totale liberalisatie van de markt en dat gekeken wordt naar een vorm van marktregulering", aldus Van Keimpema.

Ze is tevreden dat er naar een vorm van regulering wordt gekeken, maar geeft aan dat het nog te vroeg is om te juichen. "De Europese Commissie moet grotere stappen zetten." Het herstel van de melkprijzen dat momenteel optreedt is volgens haar nog lang niet voldoende om over herstel van de markt te spreken.

Daarbij moet volgens Van Keimpema goed worden gekeken hoe een eventuele regulering vorm krijgt. "Bijvoorbeeld de instelling van een fabrieksquotum kan leiden tot het verliezen van vrije markttoegang van de individuele veehouders. De instelling van een termijnmarkt zou alleen maar zorgen voor hogere pieken en diepere dalen van de melkprijs."

De EMB geeft aan in ieder geval tot de volgende landbouwraad over twee weken de druk hoog te willen houden. "Tijdens de landbouwraad houden we opnieuw een grote actie."

Lees ook: Deskundigen bezien toekomst van EU-zuivelsector

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Hopenlijk komen er boeren in die mogen bewerkstelligen dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun werk.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Lenin,uit Moskou. Is daar ook dictatuur aan verbonden???. Geef mijn portie dan maar aan Fikkie!. Okee grapje!. Natuurlijk is het prijzenswaardig dat de EMB, zich sterk wil maken voor Marktregulering!!!.Waarschijnlijk zullen zij bij de Belgische,Duitse en Franse,Zuivelindustrie,meer kans hebben dan bij de Nederlandse zuivelaars! Uit de grond van m'n hart wens ik de leden van de EMB succes toe!!!. M.vr.groet,piet

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  de EMB heeft een groot gelijk! Ze moeten daar zeker aan meedoen anders krijgen we weer een te hoge politieke overhand!

 • no-profile-image

  Lenin

  Yes ,Yes !! terug naar een gestuurde markteconomie maar dan voor alle produkten tot wasknijpers aan toe !! wat zullen we gelukkig worden

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Alle lof voor de EMB!!!!!! Bedankt voor je inzet! Maar Nederlandse FF en Campina zijn lastige jongens. Zijn er zeker niet voor en van de boeren. Het is triest om dit te moeten vast stellen. Nu hebben ze kleur bekend, maar hoe nu verder? Geen eenheid, vechten tegen elkaar om een redelijke melkprijs. Bruil zijn conclusie, wat willen ze nu eigenlijk? Wat moet de samenleving in Nederland hier van denken? Boeren zijn rijk, maar leven straatarm!! Slavenarbeid!!! En de graaiers lachen zich een ongeluk! Maar laat de melkveehouders die niet willen maar zakken. We gaan door met die mensen die streven naar een redelijke opbrengstprijs en dit samen met mensen in Europa. Veel succes!!!

 • no-profile-image

  ToM

  hoe ging het ook alweer in die nederlandse werkgroep? Keimpema wist niet hoe hard ze weg moest rennen toen er echt over de toekomst van de melkveehouderij gepraat moest worden. Dan zou immers blijken dat dat de NMV, de DDB, en de EMB totaal niet weten waar ze mee bezig zijn. Om lid te worden van deze clubs moet je toch wel erg de weg kwijt zjn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.