Home

Achtergrond

Europese Commissie wil GMO-geld terug van LNV

De Europese Commissie vraagt geld geld terug van het ministerie van LNV voor onjuist uitgekeerde subsidies voor de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) aan een telersvereniging.

De Commissie vond eerder in controles van de uitvoering van de GMO-programma's over de periode 2005 tot 2007 onjuistheden. Eerder deze maand heeft de Commissie dit onderzoek bij uitvoerend orgaan Productschap Tuinbouw (PT) herhaald en gekeken naar verbeteringen van de uitvoering.

Het PT wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat en welke telersvereneniging door haar ten onrechte werd aangemerkt als GMO-erkende vereniging. In 2007 werd circa 80 miljoen euro uitgekeerd aan GMO-programma's aan negentien erkende telersverenigingen.

Het uitgekeerde bedrag aan deze vereniging moet door LNV teruggestort worden aan de Europese Commissie, zo laat een woordvoerder van de commissie weten. "Het is geen boete en ook wordt het geld van de betreffende telersvereniging niet teruggevorderd", stelt hij verder.

Een woordvoerder van het PT wil de zaak niet toelichten. "We zitten in een bemiddelingsfase en tot er duidelijkheid is, willen we niet naar buiten treden."

In de laatste sectorcommissievergadering groente en fruit zei PT-voorzitter Tjibbe Joustra dat het ministerie van LNV aansprakelijk is voor claims van de commissie, mits het PT behoorlijk heeft gehandeld. Onduidelijk is wat de reden is van de onjuiste toekenning. PT-secretaris Michiel Gerritsen zei tijdens de commissievergadering dat de GMO-regelgeving niet altijd helder is en ruimte laat voor interpretatie. LNV kon gisteren niet reageren.

Volgens koepel DPA loopt de betreffende telersvereniging geen risico. In de afgelopen jaren hebben alle GMO-erkende telersverenigingen subsidie ontvangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.