Home

Achtergrond 1 reactie

Europarlement stemt in met maatregelen zuivel

Het Europees Parlement is vandaag met ruime meerderheid akkoord gegaan met twee voorstellen van de Europese Commissie om de zuivelsector te steunen.

Ongeveer driekwart van de aanwezige parlementariërs stemde voor. Het gaat om de bevoegdheid voor de Commissie om in de toekomst sneller in te kunnen grijpen, als de zuivelmarkt daarom vraagt. Tweede maatregel is de mogelijkheid voor lidstaten om opgekochte quota niet te laten meetellen voor een eventuele superheffing; lidstaten kunnen het bijbehorende bedrag gebruiken om hun zuivelsector te herstructureren.

De toezegging van landbouwcomissaris Mariann Fischer Boel om volgend jaar 280 miljoen euro extra vrij te maken voor de zuivel kan op de instemming van het Parlement rekenen. Niettemin hield het gisteren bij de stemming vast aan het bedrag van 300 miljoen euro voor een melkfonds.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gerjo Kompier

    280 miljoen extra zuivelsteun voor heel europa. Volgens het NOS journaal is hiervan 21 miljoen bestemd voor de Nederlandse zuivelsector. Stel dat de melkveehouders een half jaar lang 15 cent per liter minder vangen t.o.v. afgelopen jaar, dan ligt het verlies voor de Nederlandse melkveehouders al tussen 750 en 900 miljoen euro ( 5 a 6 miljard liter maal 15 cent)! De extra zuivelsteun is een welkome druppel op een gloeiende plaat, maar er zijn andere maatregelen nodig om het verlies van afgelopen half jaar te compenseren....

Of registreer je om te kunnen reageren.