Home

Achtergrond 204 x bekeken

Estland meldt residugeval Nederlandse broccoli

Estland heeft bij het Europese meldingssyteem Rapid Alert System een melding gedaan van mogelijk risicovolle overschrijdingen van residugehalte in Nederlandse broccoli.

De Estse voedselautoriteit Veterinary and Food Board meldde afgelopen week de vondst van dithiocarbamates in broccoli uit Nederland. Het zou gaan om gehaltes van 3,05 milligram per kilo product (ppm).

Het monster is genomen op 17 augustus bij een standaard voedselveiligheidssteekproef in de Estse afzetmarkt, stelt het Estse bureau. De partij is daardoor al geconsumeerd, toch deed het bureau hiervan melding bij het Europese alarmeringssysteem.

René Verdonk, broccoliteler uit Wervershoof zegt verrast te zijn over de vondst. De stof dithiocarbamates staat niet op de middelenlijst, stelt hij. "Dit wisten we niet. We krijgen regelmatig controles en de partijen zijn vaak gelabeld, het zou dan al bekend moeten zijn via de gewascommissie."

Onderzoeker Jan de Lange van Proeftuin Zwaagdijk vermoedt een incident met drift uit andere teelten of gebruik van een verkeerde fust. "Het is een residu van de werkzame stof Mancozeb of Maneb. Dat wordt vooral in de akkerbouw gebruikt en heeft geen toelating in broccoli. Het zou om een incident moeten gaan."

Volgens Verdonk wordt wel meer gespoten tegen meeldauw, maar daarvoor zijn andere middelen op de markt. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) zegt na onderzoek dat de volksgezondheid niet in gevaar was, maar dat de teler een waarschuwing krijgt. De partij wordt betiteld als ondeugdelijk, niet gevaarlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.