Home

Achtergrond 2 reacties

Ensus wil grote ethanolfabriek bouwen op Europese vasteland

De Britse ethanolproducent Ensus wil op het Europese vasteland een fabriek bouwen om van graan bioethanol te maken.

Ensus bouwt in het Britse Wilton on Teesside al de grootste ethanolfabriek in Europa. Deze fabriek komt in december in productie.

In Wilton on Teesside bouwt Ensus een fabriek die per jaar 450 miljoen liter bioethanol kan maken. Ensus produceert de ethanol uit tarwe die in Oost-Engeland wordt gekocht. De bioethanol wordt geleverd aan oliemaatschappij Shell, die de ethanol mengt met fossiele brandstoffen. Ensus wil een vergelijkbare ethanolfabriek bouwen op het vasteland, zegt bestuursvoorzitter Alwyn Hughes in een interview met persbureau Bloomberg. "We kijken naar een aantal locaties in Noordwest-Europa. We willen daar toegang hebben tot graan. En we willen dicht bij een haven zitten zodat we niet afhankelijk zijn van de regionale markt."

Hughes wil niet zeggen welke locatie de voorkeur heeft. "We onderzoeken ook een mogelijke locatie in Rotterdam. Maar er zijn nog geen concrete plannen."

De ethanolfabriek in Wilton on Teesside kan jaarlijks 450 miljoen liter bioethanol produceren. Daar is 1,2 miljoen ton tarwe voor nodig. Volgens Hughes kan de capaciteit worden uitgebreid naar een jaarlijkse productie van 600 miljoen liter bioethanol. "Dat hangt af van de doelstellingen van de overheid voor de verplichte bijmenging en de olie- en gasprijzen."

Volgens een inventarisatie van de European Bio-ethanol Fuel Association (eBio), de branchevereniging van ethanolproducenten, bedraagt de productiecapaciteit in de EU momenteel bijna 6,4 miljard liter bioethanol per jaar. Er wordt momenteel gebouwd aan ethanolfabrieken in de EU die gezamenlijk nog eens bijna 2,3 miljard liter per jaar kunnen produceren. De nieuwe fabrieken gaan vooral graan verwerken.

In de EU geldt volgend jaar de verplichting dat 3,25 procent van de brandstof voor het transportverkeer bestaat uit biobrandstof. In 2013 is de bijmengverplichting 5 procent. In 2020 moet het aandeel biobrandstof 10 procent zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Slimme

  Hele goede zaak, de olieprijzen stijgen alweer door de extra vraag. Hoeven we tenminste niet altijd voor een overschotmarkt te produceren.

 • no-profile-image

  Rob Vierhout

  Geachte,
  Fijn dat u ons citeert; Erg gewaardeerd. Helaas klopt niet wat u schrijft in de laatste paragraaf. In tegenstelling tot wat u schrijft geldt er volgende jaar geen EU bijmengverplichting van 3,5%; wel is er een streefcijfer van 5,75%. Ook bestaat er geen bijmengverplichting in 2013. Wel vanaf 2020, minimaal 10% hernieuwbare energiegebruik in de transportsector. Dat hoeft niet alleen biobrandstof te zijn. Beste groet, Rob Vierhout, secretaris-generaal eBIO

Of registreer je om te kunnen reageren.