Home

Achtergrond

Energiezuinige plant in glastuinbouw

Het energieverbruik in de glastuinbouw kan met 50 procent worden verminderd wanneer de energiebehoefte van de gewassen zelf wordt teruggedrongen.

Dat zegt Leo Marcelis van Wageningen Universiteit. Hij houdt donderdag zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar plantenteelt in energiezuinige kassen.

De glastuinbouw heeft de afgelopen jaren tal van innovaties toegepast om energiezuiniger te gaan werken, zoals gebruik van aardwarmte en het in de zomer opslaan van warmte om die in de winter te gebruiken. Marcelis en zijn groep onderzoekers gaan zich de komende jaren richten op de planten zelf. "Met creatieve oplossingen en noeste vlijt van onderzoekers, telers en overige partijen in de tuinbouwsector kan een energiebesparing worden bereikt van meer dan 50 procent, terwijl een hogere productie mogelijk is'', meent de hoogleraar.

Om dat te kunnen bereiken is veel onderzoek nodig naar de teelt van gewassen. De energiebehoefte van de plant moet omlaag, maar de opbrengst per gewas moet omhoog. ,,Energiebesparing betekent veelal de grenzen van de mogelijkheden van het gewas opzoeken'', aldus Marcelis.

Zijn inspanningen moeten uiteindelijk leiden tot wat hij noemt een precieze sturing van kas en gewas. Marcelis: "We moeten er naar toe dat we niet op de computer instellen wat de temperatuur in de kas moet zijn, maar dat we kunnen aangeven dat we donderdag 1 oktober drie rozentakken per vierkante meter willen oogsten en dat die takken elk 80 centimeter lang zijn, bij een energieverbruik in de afgelopen week van niet meer dan 0,1 kubieke meter aardgas per vierkante meter kas.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.