Home

Achtergrond

'Energieconcerns nemen minder gas af van Gazprom'

Energieconcerns nemen minder gas af van het Russische staatsbedrijf Gazprom dan ze zouden moeten volgens hun contracten.

De energiebedrijven hebben te maken met lagere vraag en kunnen hun energie bij anderen goedkoper inkopen dan bij Gazprom.

De energiemaatschappijen hebben ongeveer 7 procent minder gas ingekocht dan minimaal vereist, aldus een ingewijde werkzaam bij Gazprom dit weekeinde tegen de zakenkrant Wall Street Journal. Het zou gaan om ongeveer 2,5 miljard dollar aan ongeleverd gas. Gazprom zou er volgens de ingewijde op staan dat de energiebedrijven die rekening betalen.

Als de energiebedrijven dat bedrag niet willen ophoesten, kan dat de opmaat zijn voor nieuwe gasconflicten. Volgens de ingewijde is het ook mogelijk dat Gazprom het tekort verrekent met het verbruik van volgend jaar. Dat moet dan wel hoger zijn dan het afgesproken minimum. Gazprom heeft onder meer contracten lopen met het Duitse E.On, het Franse GDF Suez en het Italiaanse ENI.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.