Home

Achtergrond

'Emissie-arm verplicht ook zonder medewerking gemeente'

Als een gemeente niet wil meewerken aan wijziging van het bestemmingsplan ontslaat dat een varkenshouder niet van de verplichting stallen emissie-arm te maken.

Dat staat in het jongste concept van het Actieplan Ammoniak van het ministerie van Vrom waarover Boerderij morgen bericht. Deze verplichting stond nog niet vermeld in de voorlaatste versie. De concepten zijn vertrouwelijk en worden besproken met sectororganisaties.

De nieuwe verplichting is een handicap bij het bouwen van emissiearme stallen. Uitbreiding moet deze investeringen rendabel maken. Daarvoor is vaak een groter bouwblok nodig en daarmee aanpassing van het bestemmingsplan. "Als de gemeente binnen een maand gemotiveerd aangeeft niet te willen meewerken aan de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan moet de veehouder er voor zorgen dat de bestaande stallen voldoen aan het Besluit Huisvesting", zo staat in het Vrom-concept.

Het Actieplan Ammoniak beschrijft wat moet gebeuren nu veel bedrijven niet kunnen voldoen aan het Besluit Huisvesting en het emissiearm maken van hun stallen per 1 januari 2010. Varkens- en pluimveehouders kunnen ontheffing krijgen van die wettelijke verplichting. Voorwaarde is dat zij een bedrijfsontwikkelingsplan opstellen. Dat plan moest eerst 1 januari 2010 klaar zijn. Het jongste concept noemt nu 1 april 2010.

Het actieplan loopt bij Vrom forse vertraging op. Minister Cramer had toegezegd dat het er afgelopen zomer zou zijn. Er is nu nog geen enkel zicht op wanneer het wél komt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.